Ξένα Χρηματιστήρια
27-04-2021 | 19:11

Πτωτικά οι ευρωαγορές, εν μέσω νευρικότητας των επενδυτών

Newsroom
Μοιράσου το
Πτωτικά οι ευρωαγορές, εν μέσω νευρικότητας των επενδυτών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας οι δείκτες των περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Αύριο η Fed θα γνωστοποιήσει την απόφαση για τη νομισματική πολιτική της, για την οποία οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια αλλαγή, ενώ η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για τη στάση της Fed στις πληθωριστικές πιέσεις και στο σχεδιασμό για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του α' τριμήνου του 2021.

Σημειώνεται πως θετική εξαίρεση στο αρνητικό κλίμα αποτέλεσε η ισπανική αγορά, με τον IBEX στη Μαδρίτη να κερδίζει 0,63% στις 8.756 μονάδες.

Στην κίνηση των υπόλοιπων δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,08% στις 439.85 μονάδες.

Ο Stoxx 50 έγραψε απώλειες 0,22% στις 4.011 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE έχασε 0,28% στις 6.943 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,315 στις 15.249 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC έπεσε 0,03% στις 6.273 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο MIB στο Μιλάνο κινήθηκε προς τα κάτω κατά 0,17% στις 24.273 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της μέρας, καθαρά έσοδα 1,8 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η UBS για το α' τρίμηνο του 2021 καταγράφοντας άνοδο κερδών κατά 14% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ αναφέρει πλήγμα 774 εκατ. δολαρίων από το σκάνδαλο του Archegos Capital. 

Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα έσοδα της ήταν χαμηλότερα κατά 774 εκατ. δολάρια εξαιτίας της κατάρρευσης του επενδυτικού fund Archegos Capital, τον προηγούμενο μήνα, λόγω ανάληψης υπερβολικού κινδύνου. 

Ακόμα, τα κέρδη της HSBC για το α' τρίμηνο του 2021 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά το πλήγμα που δέχτηκαν τα έσοδα από τα χαμηλά επιτόκια, με την τράπεζα να ανακοινώνει καθαρά έσοδα τριμήνου αυξημένα κατά 79%, χάρη στη μείωση των «κακών» δανείων και τη βελτίωση της οικονομική προοπτικής. 

Τα καθαρά έσοδα προ φόρου ήταν στα 5,8 δισ. δολάρια για το α΄ τρίμηνο του 2021, σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα 3,3 δισ. δολάρια που «έδιναν» οι εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Τα έσοδα της τράπεζας στο α΄ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 5% στα 13 δισ. δολάρια, χάρη στα χαμηλότερα επιτόκια σε όλες τις δραστηριότητες της παγκοσμίως.

Ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ήταν τα κέρδη της BP για το α' τρίμηνο του 2021, μετά από μια περίοδο υψηλότερων τιμών εμπορευμάτων και μια πιο θετική προοπτική ζήτησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου ανήλθαν σε 2,6 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 791 εκατ. δολάρια το α' τρίμηνο του 2020 και σαφώς υψηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές της Refinitiv «προέβλεπαν» κέρδη 1,4 δισ. δολαρίων για το α' τρίμηνο.

H βρετανική πετρελαιοβιομηχανία ανακοίνωσε τις πρώτες ετήσιες απώλειες της τελευταίας δεκαετίας το 2020, καθώς η παγκόσμια κρίση υγείας επηρέασε σοβαρά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, με τον CEO Bernard Looney να περιγράφει την περίοδο αυτή ως την πιο δύσκολη στην καριέρα του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πτωτικές κινήσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων

Με νευρικότητα οι ευρωαγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας - Αναμονή για τη Fed

Στο πράσινο οι ευρωαγορές με την προσοχή στραμμένη προς την συνάντηση της ΕΚΤ

MUST READ

Πτωτικά κινούνται οι ευρωαγορές σε συντονισμό με ΗΠΑ και Ασία

ΗΠΑ: Αύξηση επιτοκίων της Fed από το 2022 ζητά ο Κάπλαν