Long οι Γερμανοί στα ελληνικά ομόλογα - «Αέρας» από PEPP και S&P

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Long οι Γερμανοί στα ελληνικά ομόλογα - «Αέρας» από PEPP και S&P
Ομόλογα
Μέχρι και μηδενισμό του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, «βλέπει» η DZ Bank.

«Φτερά» στα ελληνικά ομόλογα δίνει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's σε «BB» από «ΒΒ-» με θετικό outlook αλλά και το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, όπως επισημαίνει η DZ Bank σε έκθεσή της με τίτλο «Greece: PEPP gives you wings».

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της DZ Bank Daniel Lenz, η S&P ανακοίνωσε την Παρασκευή την αναβάθμιση του rating της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα στο «BB» με θετικές προοπτικές. Το «background» της απόφασης της S&P, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, είναι η προσδοκία ότι τόσο η ελληνική οικονομία όσο και τα δημοσιονομικά μεγέθη της θα ανακάμψουν γρήγορα από την πανδημία, καθώς βασίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες σταδιακά αποφέρουν καρπούς. Από την άλλη πλευρά, η S&P τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων μέσω του PEPP θα εξασφαλίσουν ευνοϊκούς όρους αναχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την S&P η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,9% φέτος, μετά από ύφεση 8,2% πέρυσι, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 σε 6,9%. Παράλληλα, επισημαίνει πως το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 201% από το «peak» του 206% περίπου το 2020. Σύμφωνα με την S&P, μια περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι δυνατή εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ισχυρότερη από την προβλεπόμενη και τα NPEs να συνεχίσουν να μειώνονται σημαντικά.

Long η DZ Bank στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών

Ο Daniel Lenz αναφέρει πως η αγορά αντέδρασε θετικά στην απόφαση της S&P, καθώς ενάντια στη γενική τάση των ελαφρώς αυξητικών τάσεων στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, το 10ετές ελληνικό ομόλογο σημείωσε μικρά κέρδη, ενώ το spread έναντι του 10ετούς ιταλικού τίτλου μειώθηκε στις μόλις 9 μ.β. Σε πρόσφατη έκθεσή της η DZ Bank, είχε προτείνει μια σύσταση αγοράς του ελληνικού 10ετούς έναντι του ιταλικού, με στόχο το spread να προσεγγίσει τις 10 μ.β έναντι των 25 μ.β που βρισκόταν τότε. Αν και ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, ο γερμανικός οίκος συστήνει διατήρηση των long θέσεων στα ελληνικά ομόλογα, ενόψει της νέα τρέχουσας θετικής δυναμικής.

Έτσι η DZ Bank, με φόντο και τα καλά νέα από την Αθήνα και τα σχέδια για υψηλότερο νέο δανεισμό από τη Ρώμη, εκτιμά ότι το spread θα μειωθεί περαιτέρω στις 5 μ.β, με το «μηδενισμό» του spread, να επανέρχεται στο επίκεντρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider