Νέο trade από τη Citi στα ελληνικά ομόλογα - Οι 4 «καταλύτες»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο trade από τη Citi στα ελληνικά ομόλογα - Οι 4 «καταλύτες»
Αυτό οφείλεται σε σημαντικά στηρίγματα όπως είναι οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, των πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία, της πορείας που θα χαράξουν οι οίκοι αξιολόγησης και της πολιτικής σταθερότητας.

Θετική εικόνα διατηρεί για τα ελληνικά ομόλογα η Citi, όπου μετά την αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ελληνική οικονομία, αναμένει περαιτέρω σύγκλιση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων με αυτή των ιταλικών ομολόγων, προτείνοντας ένα trade μεταξύ των 4ετών ελληνικών ομολόγων λήξης Φεβρουαρίου 2025 και των 15ετών λήξης Φεβρουάριου 2035. Όπως επισημαίνει οι κοντινής διάρκειας τίτλοι διαπραγματεύονται χαμηλότερα σε σύγκριση με τους ιταλικούς αναμένοντας περαιτέρω επιπεδοποίηση της καμπύλης τις επόμενες εβδομάδες.

insider

Αυτό οφείλεται σε σημαντικά «στηρίγματα» όπως είναι οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, η πορεία που θα «χαράξουν» οι οίκοι αξιολόγησης και η πολιτική σταθερότητα.

Όπως επισημαίνει η Citi ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν τον τελευταίο μήνα, κάτι που συνδυάστηκε με την επιτάχυνση του ρυθμού αγορών του προγράμματος PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Καθώς οι ελληνικοί τίτλοι δεν είναι επιλέξιμοι στο QE της ΕΚΤ (PSPP), αυτό σημαίνει ότι οι αγορές της ΕΚΤ τον Μάρτιο - Απρίλιο οι οποίες εκτιμώνται στα 3,7 δισ. ευρώ, είναι μεγαλύτερες από την προσφορά των 3 δισ. ευρώ. Πέραν αυτού, ο αμερικανικός οίκος αναμένει και νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ εντός του 2021, τη στιγμή που η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει περαιτέρω ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ μέσω του PEPP, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας.

insider

Οι καταλύτες

  • Ταμείο Ανάκαμψης: Το «πράσινο φως» που άναψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούη αυτή την εβδομάδα στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να υπογράψει το νόμο για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί σαφή στήριξη για τα ελληνικά ομόλογα. H Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των επιχορηγήσεων του Ταμείου ως ποσοστό του ΑΕΠ έχοντας επίσης ένα ισχυρό ιστορικό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό θα έχει ένα σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ, ξεκινώντας από το 2021 και έως το 2025.
  • Πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία: Μια δημοσκόπηση της Forsa για την καγκελαρία της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα έδειξε προβάδισμα - έκπληξη για τους Πράσινους σε σύγκριση με τους συντηρητικούς μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Λάνσετ. Η Citi αναμένει ότι το CDU/CSU θα κερδίσει έδαφος μόλις ανοίξει η οικονομία και τελικά θα διεκδικήσει την Καγκελαρία. Ωστόσο, δεδομένης της στενής εκλογικής διαμάχης, κάθε αποτίμηση υψηλότερων πιθανοτήτων ενός Καγκελάριου από τους Πρασίνους, θα στηρίξει τα assets της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
  • Οίκοι αξιολόγησης: Η S&P θα επανεξετάσει την αξιολόγηση «BB-» της Ελλάδας σήμερα χωρίς να αναμένεται κάποια αλλαγή. Ωστόσο αναμένονται αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης αργότερα φέτος, καθώς προχωρούν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο και ανοίγει εκ νέου η οικονομία. Η Fitch εξακολουθεί να ανησυχεί περισσότερο μεταξύ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης για το υψηλό χρέος μετά την πανδημία, ωστόσο, σχολίασε επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να βελτιωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Η Fitch ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι τα NPEs θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κάτω από το 30% έως το τέλος του 2021 από 36% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, εάν οι τράπεζες προχωρήσουν με τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής», αν και ο κίνδυνος υψηλότερων NPL παραμένει, μετά από τα μορατόρια. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών είναι θετικές και αυτό θα φανεί στις αξιολογήσεις των οίκων το επόμενο διάστημα.
  • Πολιτική σταθερότητα: Η Citi αναφέρεται και στην πολιτική σταθερότητα της χώρας μακροπρόθεσμα, που είναι πιθανό να παραμείνει ένα σημαντικό «όπλο» για τα ελληνικά ομόλογα. Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει και διατηρεί υψηλό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2019. Αν και μειώθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό το προβάδισμα είναι πιθανό να βελτιωθεί ενόψει των εκλογών του 2023 καθώς ανοίγει η οικονομία και εισρέουν τα κεφάλαια του Ταμείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider