Στο κόκκινο έκλεισε το ταμπλό του ΧΑ - Σε limit down η Πειραιώς, «βαρίδι» οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο έκλεισε το ταμπλό του ΧΑ - Σε limit down η Πειραιώς, «βαρίδι» οι τράπεζες
Πώς η εγχώρια αγορά έχασε πολύτιμες ζώνες στήριξης. Οι πίεσεις που πέρασαν σε ολόκληρο το ταμπλό με φόντο την επικείμενη ΑΜΚ της Πειραιώς.

Ένας ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων πέρασε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τη Δευτέρα με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 880 μονάδων, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές και την επιστροφή της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο ταμπλό, με νέα τιμή μετά τη συνένωση των παλαιών μετοχών (reverse split), με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 6,00 ευρώ σε 99,00 ευρώ. Κάπως έτσι, σε μία συνεδρίαση χάθηκαν πολύτιμες ζώνες στήριξης που είχε κερδίσει η εγχώρια αγορά το προηγούμενο διάστημα.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη ήταν η αντίδραση στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, καθώς οι επενδυτές δε θα φαίνεται να αγοράσουν τον τίτλο στα 3,35 ευρώ όταν συμμετέχοντας στην ΑΜΚ μπορεί να αγοράσει κανείς κοντά στο 1 ευρώ, ενώ πέραν αυτού δεν υπάρχουν και δικαιώματα. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι έντονες πιέσεις θα συνεχίστουν και στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί πως στα παράγωγα το συμβόλαιο της Πειραιώς λήξης Ιουνίου κατέγραψε άνοδο 13,06%, με όγκο 6 κομματιών.

Το μόνο που μένει να φανεί είναι το κατά πόσο η υπόλοιπη αγορά θα διαχωρίσει ξανά την πορεία της από την Τρ. Πειραιώς, και τις αντιδράσεις θα υπάρξουν μετά την ισχυρή σημερινή αντίδραση.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,54% στις 875,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,61 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,69%, ενώ τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «βουτιά» 5,63%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να κλειδώνει στο limit down 30%, την Alpha Bank να υποχωρεί στο 5,4%, την Εθνική 5,7% και τη Eurobank στο 4,58%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατάφεραν να διαγράψουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (1,33%), της Jumbo (1,23%).

Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ στο 6,11% καθώς συνεχίζεται η μάχη με φόντο την επικείμενη ΑΜΚ ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα, της Aegean στο 5% , και της Βιοχάλκο με πτώση 3,38%.

Ενδεικτικό του κλίματος ρευστοποιήσεων είναι πως από τον FTSE 25 μόλις τρεις μετοχές κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ ακόμη και χαρτιά με ισχυρά θεμελιώδη και επενδυτικό πλάνο βρέθηκαν στον κυκλώνα των ρευστοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Εισηγμένες: Υψηλές βλέψεις για τα φετινά μερίσματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider