Ευφορία στη Wall Street - Άλμα 230 μονάδων ο Nasdaq, σε ιστορικό υψηλό ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευφορία στη Wall Street - Άλμα 230 μονάδων ο Nasdaq, σε ιστορικό υψηλό ο S&P 500
Θετικά πρόσημα στους δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς η προσοχή στρέφεται προς τις αποδόσεις των ομολόγων, σε στοιχεία για τις προσλήψεις και στα αναπτυξιακά σχέδια του Τζο Μπάιντεν. Σε θετικό έδαφος η Wall Street, με «όπλο» την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη

Θετικά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με την προσοχή στραμμένη και στο σχέδιο υποδομών που αναμένεται να παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καθώς και στις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και στα στοιχεία για τις προσλήψεις τον Μάρτιο. Άλμα πλέον των 230 μονάδων ο Nasdaq, σε ιστορικό υψηλό ο S&P500, οδηγούμενοι από τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών.

Σημειώνεται πως σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του μήνα αλλά και του τριμήνου για τις αγορές, ενώ την Παρασκευή η Wall θα είναι κλειστή, για την Μεγάλη Παρασκευή του Πάσχα των Καθολικών.

Έτσι, ο Dow Jones κερδίζει 0,19% στις 33.130 μονάδες.
O S&P 500 ενισχύεται 0,76% στις 3.988 μονάδες.
O Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,75%, στις 13.274 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης περί του 1,72%, μετά από το υψηλό 14μηνου που άγγιξε την Τρίτη, στο 1,776%, ενισχύοντας έτσι τις τεχνολογικές μετοχές των S&P 500 και Nasdaq.

Η πτώση μάλιστα σημειώθηκε αφού είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία της έκθεσης ADP για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, τον Μάρτιο καταγράφεται ρεκόρ προσλήψεων από τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς οι αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες αυξάνουν το προσωπικό τους, με φόντο την αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη και την αύξηση των εμβολιασμών Covid.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις 517.000 εργαζομένων τον Μάρτιο, σε σχέση με τις 176.000 προσλήψεις που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα (αναθεωρημένο σύνολο), αν και δεν άγγιξαν τις 525.000 προσλήψεις, όπως είχε εκτιμήσει το Dow Jones. Παρότι, χαμηλότερο των εκτιμήσεων, το σύνολο προσλήψεων Μαρτίου, αποτελεί «ρεκόρ» της τελευταίας περιόδου, από τις 821.000 προσλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2020.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στον Τζο Μπάιντεν, καθώς αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει τη νέα πρόταση ενίσχυσης των αμερικανικών υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Η πρόταση θα:

  • Ενισχύσει με 621 δισ. δολάρια τον τομέα των υποδομών στις μεταφορές, όπως είναι η δημιουργία ή/και συντήρηση σε δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια και δημόσιες μεταφορές.
  • Ενισχύσει με 400 δισ. δολάρια τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των πολιτών με αναπηρίες.
  • Ενισχύσει με περισσότερα από 300 δισ. δολάρια τις υποδομές πόσιμου νερού, την επέκταση του δικτύου Internet και την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου.
  • Ενισχύσει με περισσότερα από 300 δισ. δολάρια τη στέγαση και εκσυγχρονισμό των εργατικών κατοικιών, καθώς και τη δημιουργία ή αναβάθμιση των σχολικών δομών.
  • Επενδύσει 580 δισ. δολάρια στην αμερικανική βιομηχανία, έρευνα και εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το CNBC, το σημείο «κλειδί» είναι ότι, ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί στο 28%, για να... χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πλάνο.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως εξαιρετικά σημαντικά χαρακτηρίζουν οι ειδικοί στον χώρο της υγείας, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Pfizer, που αναδεικνύουν το εμβόλιο της κατά της Covid-19, ως 100% αποτελεσματικό στις ηλικίες 12-15 ετών. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης αν δεν επεκταθούν οι εμβολιασμοί και σε μικρότερες ηλικίες.

Με τα παιδιά να αποτελούν το 20% του αμερικάνικου πληθυσμού, και με την ανοσία της αγέλης να απαιτεί ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ 70% και 85%, και δεδομένου ότι πολλοί ενήλικες αρνούνται να εμβολιαστούν, η επέκταση της άδειας της Pfizer για εμβολιασμούς στους κάτω των 16, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, θα «βαρύνει» σημαντικά στην μάχη κατά της πανδημίας. Η μετοχή της εταιρείας κερδίζει 0,29%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider