Δυναμική επάνοδος των αγοραστών στο ΧΑ - Ποιοι τίτλοι έστειλαν την αγορά πάνω από τις 850

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυναμική επάνοδος των αγοραστών στο ΧΑ - Ποιοι τίτλοι έστειλαν την αγορά πάνω από τις 850
Σημαντική άνοδος στο Χρηματιστήριο με την Eurobank και τον ΑΔΜΗΕ σε υψηλά 52 εβδομάδων. Φυγή προς τα εμπρός με υψηλό τζίρο και διάθεση για trading.

Επικράτησαν οι αγοραστές στη μάχη των 850 μονάδων στο Χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς μετά το διάλειμμα λόγω της χθεσινής αργίας επέστρεψαν δυναμικά σήμερα. Έτσι, η εγχώρια αγορά πάτησε γκάζι καταγράφοντας άνοδο που ξεπέρασε το 1,7%.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,76% στις 851,82 μονάδες με τον τζίρο στα 95,95 εκατ. ευρώ. Υψηλότερα κινήθηκε ο FTSE 25 φτάνοντας τις 2.050 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 3,52% στις 543,12 μονάδες. Τα κέρδη οδήγησαν οι τραπεζικές μετοχές πλην της Πειραιώς που κατέγραψε άλλη μια σημαντική πτώση, με μηνιαίες απώλειες 46,27%.

Έτσι η ΕΤΕ λόγω και του deal με την Εθνική Ασφαλιστική ενισχύθηκε κατά 5,53%, η Eurobank ακολούθησε στο 4% φτάνοντας σε υψηλό 52 εβδομάδων όπως και ο ΑΔΜΗΕ που έκλεισε στα 2,82 ευρώ.

Στο 1,77% έκλεισε η Alpha Bank, στο -5,72% η Τρ. Πειραιώς.

Από την άλλη η ΕΧΑΕ έφτασε στα 4 ευρώ με άνοδο 2,7% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ξεπέρασε το «φράγμα» των 10 ευρώ με άνοδο 4,37%.

Επιπλέον πέραν του ΑΔΜΗΕ από τα utilities ώθηση έδωσε και ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ που έπιασε τα 7 ευρώ.

Συνεχίστηκαν οι υψηλές πτήσεις για Μυτιληναίο και Βιοχάλκο, με τη δεύτερη να θεωρείται άξια ο απόλυτος πρωταγωνιστής της εβδομάδας με ράλι άνω του 9%.

Από πακέτα άλλο ένα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «άλλαξε χέρια» αξίας 20,16 εκατ. ευρώ με premium στα 11,20 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης επικ. αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής «η αγορά έκανε επιτέλους την αποφασιστική κίνηση και αποδεσμεύτηκε από την φημολογία της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς διατηρώντας ένα καλό βηματισμό σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.Τα αποτελέσματα των εταιριών έδειξαν ότι μπορούν να αφυπνίσουν επενδυτικά αντανακλαστικά με αποτέλεσμα το επιλεκτικό ενδιαφέρον να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια και διάχυση στο ταμπλό του ΧΑ. Παρά την δυσάρεστη εικόνα των κρουσμάτων και της οριακής εικόνας των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19,το Χρηματιστήριο δείχνει διατεθειμένο να κοιτάξει μπροστά,τιμολογώντας την επόμενη ημέρα παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζουν τα απαιτητικά εγχειρήματα χρηματοδότησης που έρχονται τον Απρίλιο (Τρ. Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Αεροπορία Αιγαίου κλπ).

Όπως και να έχει η αποσύνδεση της αγοράς από τις αυξήσεις κεφαλαίου και η φυγή προς τα εμπρός είναι δείγμα υγείας και μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε δεύτερο χρόνο σε νέες εισροές που αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά τα ενδεχόμενα των αυξήσεων και καθοδηγούνται κυρίως από το momentum της Αγοράς.Η βασική αιτία για αυτή την αλλαγή πλεύσης είναι η επιτάχυνση δράσεων που αφορούν τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών αλλά και την επίσπευση σημαντικών αποφάσεων (Ελληνικό, Εθνική Ασφαλιστική, Εγνατία οδός)που έδειχναν να έχουν βαλτώσει.Οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών θα ανοίξουν το δρόμο για την προσέγγιση των Ευρωπαϊκών μέσων όρων σε επίπεδο ανοιγμάτων και την επιστροφή των εργασιών στην παραδοσιακή τραπεζική λειτουργία. Θα αυξήσουν την προβλεψιμότητα των εσόδωνκαι θα δώσουν άλλη δυναμική στους ισολογισμούς δίνοντας πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση. Ακόμα ο τραπεζικός κλάδος έχει να διανύσει μια σημαντική απόσταση αλλά από ότι φαίνεται υπάρχουν τα κεφάλαια –ή μπορούν να βρεθούν-που θα λύσουν το πρόβλημα των υψηλών επισφαλειών. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο οι αποτιμήσεις στο ταμπλό είναι απόλυτα δίκαιες ως προς το σχετικό ρίσκο της κάθε τράπεζας αλλά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider