Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες, με τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της διανομής των εμβολίων.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες, με τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου θα τεθούν τα ζητήματα της διανομής των εμβολίων, με τις δηλώσεις του προέδρου της Fed να διευρύνουν τις απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,14%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχασαν πάνω από 2%, καθώς από την Τρίτη η Διώρυγα του Σουέζ παραμένει κλειστή, αφού ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γιγαινταιών διαστάσεων «μπλόκαρε» μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στο +0,08%, παρά τις απώλειες, ενώ και ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύθηκε οριακά 0,09%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,54%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 0,04%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,41%.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι όποιες αλλαγές στην τρέχουσα πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα γίνουν «σταδιακά και με μεγάλη διαφάνεια» και μόνο μετά την πλήρη επούλωση της οικονομίας. «Καθώς σημειώνουμε σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους μας, θα ξεκινήσουμε σταδιακά την απόσυρση», του προγράμματος αγορά ομολόγων αξίας 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως που πραγματοποιεί η Fed, ανέφερε ο Πάουελ σε συνέντευξή του. Οι αυξήσεις επιτοκίων θα εξεταστούν μόνο «όταν η οικονομία ανακάμψει πλήρως».

Παράλληλα, στις συνομιλίες των 27 θα κυριαρχήσουν οι δυσκολίες στην προμήθεια εμβολίων της ΕΕ, ενώ σε αυτές θα συμμετάσχει το βράδυ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια ισχυρή ένδειξη της ανανέωσης της διατλαντικής σχέσης. Καθώς αρκετές χώρες της ΕΕ ενισχύουν εκ νέου τους περιορισμούς που επιβάλλουν στον πληθυσμό για να αντιμετωπιστεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η βραδύτητα εκστρατειών εμβολιασμού και τα προβλήματα στις παραδόσεις της AstraZeneca τροφοδοτούν απογοητεύσεις στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσε έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων προκαλώντας επικρίσεις από το Λονδίνο, ωστόσο οι δύο πλευρές έδειξαν την Τετάρτη το βράδυ τη βούλησή τους να βρεθεί λύση. Βρυξέλλες και Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι εργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, στη Γερμανία ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK αναμένεται να αυξηθεί στις -6,2 μονάδες τον Απρίλιο, από τις -12,7 μονάδες τον Μάρτιο. Στη Γαλλία, η εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο παρέμεινε αμετάβλητη τον Μάρτιο, στις 98 μονάδες, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση στις 97 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider