Χρηματιστήριο: Η «πλούσια» ατζέντα του Μαρτίου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Η «πλούσια» ατζέντα του Μαρτίου
Μέσα στον Μάρτιο, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν ή να αποφασιστούν αυξήσεις κεφαλαίου σε σημαντικές εισηγμένες.

Είναι προφανές ότι το διεθνές κλίμα, η πορεία της υγειονομικής κρίσης (πανδημία) και η επίσπευση των εμβολιασμών, οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών και η εικόνα στην αγορά των ομολόγων θα επηρεάσουν, μεταξύ άλλων… λόγων και αφορμών, και την πορεία της Χρηματιστηριακής Αγοράς που χτες «μπήκε με το δεξί» σε έναν μήνα που παραδοσιακά σε έναν βαθμό δυσκολεύει τους επενδυτές.

Ωστόσο, πέραν της «μεγάλης εικόνας» και ανεξάρτητα από τις προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια για την επιστροφή της οικονομίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε (νέα) κανονικότητα προσεχώς, υπάρχουν και «ειδικά χαρακτηριστικά» με ενδιαφέρον για την περίοδο της Άνοιξης, με τους αναλυτές να εστιάζουν για την ώρα στον τρέχοντα μήνα Μάρτιο.

Ο λόγος που αναφέρουν ότι ο Μάρτιος έχει μια σχετικά «πλούσια ατζέντα» συνδέεται με διεργασίες και εξελίξεις που συνήθως επηρεάζουν μετοχές και βασικούς δείκτες. Μέσα στον Μάρτιο, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν ή να αποφασιστούν αυξήσεις κεφαλαίου σε σημαντικές εισηγμένες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Aegean, ενώ ερωτηματικό είναι αν θα έχουμε ανάλογα νέα και από το μέτωπο της Ελλάκτωρ (ΑΚΤΩΡ).

Επίσης, η αγορά περιμένει και άλλες κινήσεις στο μέτωπο της έκδοσης ομολόγων από ισχυρά ονόματα της «Λ. Αθηνών», κατά βάση της ενεργειακές ΔΕΗ, Motor Oil, από τράπεζες ή άλλα γκρουπ, ιδίως αν παγιωθεί καλό κλίμα στις αγορές, βοηθήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων και οι ενδιαφερόμενοι σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες να ενισχύσουν τη θέση τους.

Σημειώνεται ότι ο Μάρτιος είναι και μήνας που ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έτους (2020), ήδη έχει γίνει η αρχή και έπεται συνέχεια σε τράπεζες και άλλες εισηγμένες με το σχετικό ειδικό βάρος.

Αν συνυπολογίσουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα ενδέχεται μέσα στον μήνα να έχουμε και σταδιακό άνοιγμα του εμπορίου, γίνεται αντιληπτό ότι ο Μάρτιος «κρύβει» αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις, ενώ πιθανότατα μέσα στον μήνα να έχουμε «βήματα» και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, νέους διαγωνισμούς ή και ολοκλήρωση εταιρικών συμφωνιών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται ενδιαφέρουσες σε επιχειρηματικό επίπεδο, ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν προκύψουν μαζικές διεργασίες που θα είναι ικανές να δώσουν τάση στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider