Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο, πάνω από τις 780 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο, πάνω από τις 780 μονάδες
Ξεχωρίζει η άνοδος της Alpha Bank, που συμπαρασύρει τον τραπεζικό κλάδο, έπειτα από την ανακοίνωση της δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner.

Ήπια άνοδο καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, έπειτα από την πρωινή «μάχη» για το πρόσημο και τις 780 μονάδες, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με την μετοχή της Alpha Bank να ξεχωρίζει, έπειτα από την ανακοίνωση με την Davidson Kempner.

Ο Γενικός Δείκτης, ενισχύεται 0,66% στις 786,57 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 27,32 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,89%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,28%. Ο τραπεζικός δείκτης διεύρυνε την άνοδό του στπ 2,9%, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει, καταγράφοντας άνοδο 5,25%. Παράλληλα, η Eurobank κινείται στο +2,9%, ενώ η Εθνική ενισχύεται 2,3% και η Τρ. Πειραιώς σημειώνει κέρδη 1,83%.

Η Alpha Bank, ανακοίνωσε δεσμευτική συμφωνία με εταιρείες, που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management, για την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, Cepal Holdings και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ ύψους 10,8 δισ. ευρώ (Project Galaxy).

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη, που εξυγιαίνει σημαντικά τον ισολογισμό της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό κεφαλαιακό προφίλ. Με τη συμφωνία, η Alpha Bank μειώνει τους δείκτες ΜΕΑ και ΜΕΔ στην Ελλάδα σε 24% και 13% αντίστοιχα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (4,06%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,5%), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (2,6%) και της ΕΥΔΑΠ (2,2%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (1,1%), της Coca - Cola HBC (1,1%) και της Ελλάκτωρ (0,69%).

Στο μέτωπο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τόσο ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, Γ. Περιστέρης, όσο και οι ίδιες εταιρείες μέσω buyback, στήριξαν τις μετοχές με πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider