Χρηματιστήριο
12-02-2021 | 17:25

Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,5% στην εβδομάδα με το τζίρο σε χαμηλά επίπεδα

Newsroom
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Άνοδος 1,5% στην εβδομάδα με το τζίρο σε χαμηλά επίπεδα

Ήπια άνοδος καταγράφηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, με τον Τρ. Πειραιώς, την Alpha Bank και την ΕΥΔΑΠ να πρωταγωνιστούν. Ο τζίρος ωστόσο δε κατάφερε να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, προκαλώντας έντονο προβληματισμό, κάτι που έχει διατυπώσει το insider.gr.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 776,09 με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 38,26 εκατ. ευρώ. Μικρότερη άνοδο 0,14% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 1.848,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,08% στις 454,03 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,5% ο FTSE 25 1,04% και ο τραπεζικός έκλεισε με απώλειες 0,97%.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς ενισχύθηκε 4,28% μετά τις εβδομαδιαίες πιέσεις που δέχθηκε, η Alpha Bank 2,60 και η ΕΥΔΑΠ 2,13. Ακολούθησαν ΕΤΕ και Μυτιληναίος με κέρδη άνω του 1%.

Απώλειες 3,99% για την Aegean με τη Βιοχάλκο στο 1,31%.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, η νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας (Lockdown) είναι γεγονός χωρίς να ξαφνιάσει την Αγορά η οποία διατηρήθηκεστα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης με την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και ακόμα η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα είναι επιβαρυμένη η τάση των κρουσμάτων σε χώρες με σημαντικό οικονομικό στίγμα έχει καθαρά πτωτική εικόνα. Όσο οι εμβολιασμοί αυξάνονται η ανοσία των πολιτών βελτιώνεται, ειδικά στο ευαίσθητο κομμάτι του πληθυσμού με αποτέλεσμα τα νούμερα να παρουσιάζουν αισθητή αποκλιμάκωση.

Διεθνώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στον τομέα των εμβολιασμών και αυτό δικαιολογεί την ανθεκτικότητα των αγορών παρά την καταγραφή συνεχών ιστορικών υψηλών.

Την ίδια στιγμή η ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κεντρικές τράπεζες λειτουργεί σαν δίχτυ ασφαλείας στα Χρηματιστήρια απέναντι στις αβεβαιότητες που έχει προκαλέσει η πολύμηνη διατάραξη της δραστηριότητας σε πολλούς οικονομικούς κλάδους (Εμπόριο, Τουρισμός, Μεταφορές κλπ).

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε πιο παραγωγικές συζητήσεις όπως η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων και η ολοκλήρωση των νομοσχεδίων για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Οι ζυμώσεις για τις σκοπούμενες εταιρικές πράξεις έχουν ξεκινήσει αφυπνίζονταςκαι τμήμα της επενδυτικής κοινότηταςπου αν και κινείται επιλεκτικά ακόμα, φαίνεται να διατηρεί σε επαφή με τα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα. Σε αυτούς τους επενδυτές αποδίδεται η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, την ΔΕΗ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και φυσικά την Coca Cola η οποία έδειξε αντοχή και προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες του 2020 στις πρόσφατες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Ο ορίζοντας νέων σταδιακά πυκνώνει με πολλές αφορμές σε κοντινό χρονικό διάστημα που θα δώσουν ένα διαφορετικό και πιο ενδιαφέρον στίγμα πέρα από την μονότονη αναφορά των στατιστικών της πανδημίας.

Τεχνικά η διαγραμματική εικόνα βελτιώθηκε αναστέλλοντας το σενάριο των 710 μονάδων χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το σημείο καμπής των 780 μονάδων.

Πλέον στο σημείο αυτό συναντιόνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών ορίζοντας την βασική αντίσταση στο δρόμο για τις 800 μονάδες. Στα καλά νέα για τους αγοραστές είναι η επιστροφή του MACD σε θέση αγορών για πρώτη φορά μέσα στο 2021 και η αισθητή βελτίωση των συναλλαγώνοι οποίες σταθεροποιήθηκαν πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση δηλώνοντας αύξηση του ενδιαφέροντος. Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε και ο RSI ο οποίος κινείται σε ουδέτερα επίπεδα. Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα υποδηλώνει μια προσωρινή ανακωχή καθώς ακόμα δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το σπάσιμο αυτής της ισορροπίας πάνω από τις 780 ή κάτω από τις 750 θα απελευθερώσει δυνάμεις δίνοντας περισσότερο δυναμική στην κατεύθυνση της τάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.