«Μάχη» για τις 770 μονάδες στο Χρηματιστήριο, με στήριξη από τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μάχη» για τις 770 μονάδες στο Χρηματιστήριο, με στήριξη από τις τράπεζες

Κέρδη συνεχίζει να καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιδιώκοντας να κλείσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με θετικό πρόσημο, εν μέσω ήπιας ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών και με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,9% στις 768,30 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε έως και τις 770,58 μονάδες (1,29%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 19,72 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,1%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,56%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 2,2%, με την Alpha Bank να κερδίζει 3,1%, την Τρ. Πειραιώς να καταγράφει άνοδο 1,99%, την Εθνική να κινείται στο +1,7% και τη Eurobank να ενισχύεται 1,66%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (3,4%), της Viohalco (1,2%), της ΔΕΗ (1,1%) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1,4%). Αντιθέτως, πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (0,7%), των ΕΛΠΕ (0,37%) και ΟΤΕ (0,24%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (2,98%) και της Υγείας (1,6%), ενώ απώλειες καταγράφει ο δείκτης των Τηλεπικοινωνιών (0,21%).

Εχθές, το ΧΑ έκανε ακόμα μια συνεδρίαση χωρίς να εντυπωσιάσει αλλά αντίθετα να προβληματίζει έντονα καθώς ο τζίρος χαμηλώνει επικίνδυνα, δείγμα που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με το insider.gr, η αγορά εισέρχεται σταδιακά σε μια «ευαίσθητη περίοδο», αυτή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης του 2020, όπου θα αποτυπωθεί και η γενικότερη επίπτωση της πανδημίας (για πέρυσι) ή και οι εισηγμένες θα δώσουν μια «γεύση» για τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές, η… «έκπτωση» αυτή μεταξύ της θεωρητικής αξίας της εισηγμένης και της τρέχουσας τιμής στο Χρηματιστήριο καταγράφεται και σε σχέση με διεθνείς ομίλους που έχουν αντίστοιχη δράση.

Με άλλα λόγια, παρατηρείται discount, σε κάποιες περιπτώσεις μικρότερο και σε άλλες μεγαλύτερο, με τους ανθρώπους της αγοράς εύλογα να θέτουν το ερώτημα αν αυτό το «χάσμα» δικαιολογείται από τα επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα των εισηγμένων ή αν αποτελεί ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τη ρηχότητα της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, τη χαμηλή εμπορευσιμότητα ή και τις γενικότερες ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Με ότι αντίκτυπο μπορούν αυτά να έχουν και στις μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider