Χρηματιστήριο: Τα χαρτιά των αναλυτών, οι τιμές-στόχοι και η «έκπτωση» στο ταμπλό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Τα χαρτιά των αναλυτών, οι τιμές-στόχοι και η «έκπτωση» στο ταμπλό
Σταδιακά εισερχόμαστε σε μια «ευαίσθητη περίοδο», αυτή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης του 2020, όπου θα αποτυπωθεί και η γενικότερη επίπτωση της πανδημίας.

Αν λάβουμε υπόψη μας τις τιμές-στόχους που έχουν θέσει οι αναλυτές τις τελευταίες εβδομάδες (από την αρχή του έτους), κατά βάση από εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες αλλά και από κάποιους ξένους οίκους, και τις αντίστοιχες τιμές με τις οποίες διαπραγματεύονται οι μετοχές στο ταμπλό τότε προκύπτει ότι πολλές εισηγμένες με «ειδικό βάρος» για το Χρηματιστήριο και βέβαια την Ελληνική «πραγματική» οικονομία προσφέρονται με σχετική… «έκπτωση». Και παράλληλα, εφόσον προσεγγίσουν ή «πιάσουν» αυτές τις θεωρητικές τιμές, τότε «κρύβουν» διόλου ευκαταφρόνητα περιθώρια αντίδρασης. Αλλά συχνά, αυτά τα… «κενά δεν καλύπτονται» και παραμένουν στη «σφαίρα της προσδοκίας».

Τα παραπάνω σημειώνουν στελέχη του χώρου τα οποία, πάντως, δεν αναφέρονται τόσο στην ιδιαίτερη περίπτωση του τραπεζικού κλάδου, όσο σε μετοχές επιχειρήσεων που αποτελούν, πολλές εξ αυτών, μέρος της… «ραχοκοκαλιάς» της οικονομίας. Και γίνεται αυτή η αναφορά με αφορμή κάποιες πρόσφατες αναλύσεις όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για μετοχές όπως οι Mytilineos (μόλις χτες με την ευκαιρία της ανακοίνωσης μεγεθών), ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.α.

Η δε αναφορά αποκτά ίσως μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη μας ότι σταδιακά εισερχόμαστε σε μια «ευαίσθητη περίοδο», αυτή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης του 2020, όπου θα αποτυπωθεί και η γενικότερη επίπτωση της πανδημίας (για πέρυσι) ή και οι εισηγμένες θα δώσουν μια «γεύση» για τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή χρονιά.

Σε έναν δε βαθμό, πάντα σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές, η… «έκπτωση» αυτή μεταξύ της θεωρητικής αξίας της εισηγμένης και της τρέχουσας τιμής στο Χρηματιστήριο καταγράφεται και σε σχέση με διεθνείς ομίλους που έχουν αντίστοιχη δράση.

Με άλλα λόγια, παρατηρείται discount, σε κάποιες περιπτώσεις μικρότερο και σε άλλες μεγαλύτερο, με τους ανθρώπους της αγοράς εύλογα να θέτουν το ερώτημα αν αυτό το «χάσμα» δικαιολογείται από τα επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα των εισηγμένων ή αν αποτελεί ένα φαινόμενο που σχετίζεται με τη ρηχότητα της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, τη χαμηλή εμπορευσιμότητα ή και τις γενικότερες ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Με ότι αντίκτυπο μπορούν αυτά να έχουν και στις μετοχές.

Όπως σημείωνε τον Ιανουάριο σε σχετική της ανάλυση για το ΧΑ η Eurobank Equities, οι μη τραπεζικές μετοχές του ΧΑ προσφέρουν ένα υγιές αναπτυξιακό προφίλ, με εκτιμώμενη διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή την επόμενη τριετία, τη στιγμή που εμφανίζουν discount 10% έναντι των ιστορικών μέσων όρων τους και άνω του 40% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς μετοχές.

Ενώ και η Jefferies δήλωνε Bullish για την Ελλάδα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) 12 φορές τους επόμενους 12 μήνες και 9 φορές με ορίζοντα διετίας, με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) 0,81 φορές, μερισματική απόδοση 3,87% στο έτος και 4,37% στους επόμενους 24 μήνες.

Αλλά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Finance, σε όρους P/E και EV/EBITDA, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται με έκπτωση 23% και 42% αντίστοιχα (ανά δείκτη) έναντι του MSCI Emerging Markets.

Σε γενικές γραμμές, κατά τους αναλυτές, και πέραν των τραπεζικών μετοχών, οι αποτιμήσεις των εγχώριων μετοχών διαπραγματεύονται σε θετικά επίπεδα σε όρους P/E, P/BV, EV/EBITDA κ.α., αλλά ίσως ακόμα είναι… νωρίς για τους επενδυτές να πάρουν το ρίσκο τους όσο παραμένει «βαριά η σκιά» της πανδημίας.

- Περνώντας στα χαρτιά των αναλυτών, για παράδειγμα, μόλις χτες η Euroxx διατήρησε τη σύσταση overweight και την τιμή-στόχο των 14 ευρώ για τη μετοχή της Mytilineos, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, για καλύτερα αποτελέσματα EBITDA έναντι εκτιμήσεων παρά την πανδημία, για θετικές προοπτικές το 2021 κ.λπ. Στην αρχή της χρονιάς η Alpha Finance είχε βάλει τον πήχη στα 15,23 ευρώ.

- Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 16,1 ευρώ, από 15,4 ευρώ πριν, έδωσε η Optima Bank, διατηρώντας σύσταση buy. Κατά τη χρηματιστηριακή, έχει βελτιωθεί το προφίλ ρίσκου μετά και την πώληση της Telekom Romania, ενώ θετική θεωρεί την εικόνα σε ταμειακές ροές, ισολογισμό, μερισματική απόδοση κ.α. Με τη σειρά της η Euroxx προ ημερών έδωσε νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τον τίτλο του ΟΤΕ (και σύσταση overweight), στα 16,5 από 16 ευρώ, δηλαδή «βλέπει» σημαντικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα του τίτλου να διαμορφώνεται στο 42%. Πέραν όσων ανέφερε για τα μεγέθη ή την ελκυστική μερισματική πολιτική του ΟΤΕ, η χρηματιστηριακή εστίασε και στο ότι ο τίτλος του Οργανισμού διαπραγματεύεται με έκπτωση 24% σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρίες στην Ευρώπη. Σε αναβάθμιση της τιμής – στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 15 ευρώ από 14 ευρώ πριν προχώρησε και η Pantelakis Securities η οποία διατήρησε σταθερή τη σύσταση «overweight».

- Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 18,4 από 16 ευρώ, έδωσε στα τέλη Ιανουαρίου η Optima Bank, αναβαθμίζοντας και τη σύσταση σε «buy» από «neutral», λόγω της θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της περιόδου 2022-24. Η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 50% έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών λιανικού εμπορίου, κάτι που δικαιολογεί ένα ισχυρό rerating, σημείωνε μεταξύ άλλων η Optima. Για την μετοχή της Jumbo η νέα τιμή στόχος από την HSBC διαμορφώθηκε στα 18,50 ευρώ, με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη να διαμορφώνεται στις 11,8 φορές. Η Eurobank Equities έχει δώσει τιμή στόχο τα 16,10 ευρώ για τη JUMBO.

- Οσον αφορά στη ΔΕΗ, η Axia αύξησε την τιμή στόχο στα 15,10 ευρώ από 7,30 ευρώ, η δε Alpha Finance είχε βάλει τον πήχη στα 8,6 ευρώ. Η Axia σημείωνε, μεταξύ άλλων, πως ακόμα και στην τιμή στόχο που δίνει η ΔΕΗ θα διαπραγματεύεται με discount περίπου 30% έναντι εταιρειών όπως ΕΝΕL, EDP, SSE και Iberdrola.

- Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την μετοχή του ΟΠΑΠ στα 14,5 ευρώ ανά μετοχή από 11,60 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Euroxx, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «overweight». Η χρηματιστηριακή είχε σημειώσει ότι η μετοχή παίζει με EV/EBITDA (2021) 6,9 φορές που αντιστοιχεί σε discount 38% έναντι των ομοειδών εταιρειών. Για τον ΟΠΑΠ οι αναλυτές της HSBC αναθεώρησαν σε σχετική έκθεση την τιμή στόχο της μετοχής στα 14 ευρώ, με τον εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) για το 2021 να διαμορφώνεται στις 11,2 φορές. Από την πλευρά της η Alpha Finance είχε δώσει τιμή-στόχο τα 14,3 ευρώ.

- Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, στα 4,6 από 3,75 ευρώ έδωσε η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατήρησε σύσταση Buy. Η χρηματιστηριακή έκανε λόγο για καλύτερες προοπτικές στο ΧΑ το 2021, εκτιμώντας ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος θα κυμανθεί στα 85 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 72% στα 8 εκατ. ευρώ.

- Η δίκαιη αξία για την εταιρία εκτιμάται στο 1,7 δισ. ευρώ ή στα 9,7 ευρώ ανά μετοχή, ανέφερε η Eurobank Equities για τον τίτλο της Lamda Development για την οποία διατηρεί τη σύσταση «Buy». Η χρηματιστηριακή αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις της για να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, χαμηλώνοντας τον πήχη για τα EBITDA της εισηγμένης λόγω των μειωμένων ενοικίων. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η υγειονομική κρίση δεν επηρεάζει την εταιρία και την τρέχουσα καθαρή της αξία, επισημαίνει, ενώ και το έργο του Ελληνικού εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις.

- Σύμφωνα με την Alpha Finance, για την Τέρνα Ενεργειακή η τιμή-στόχος είναι 14,70 ευρώ, ενώ η μετοχή θεωρείται μετρίου κινδύνου.

- Κατά την Alpha Finance, για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών η τιμή-στόχος μπαίνει στα 3,08 ευρώ, ενώ η σύσταση είναι μετρίου κινδύνου.

- Η Alpha Finance είχε δώσει για τη Fourlis τιμή-στόχο στα 5,90 ευρώ και περιθώριο ανόδου σημαντικό, όπως και επίσης σύσταση medium risk.

- Τις εκτιμήσεις της για τις μετοχές έξι τεχνολογικών small caps κατέθεσε προ ημερών η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ. Η χρηματιστηριακή έδωσε τιμή-στόχο στο 1,46 ευρώ για τη μετοχή της Byte, στα 2,42 ευρώ για τον τίτλο της Entersoft, ενώ ο πήχης μπήκε στα 4,82 ευρώ για την Epsilon Net. Επίσης έθεσε τιμή-στόχο στα 10,10 ευρώ για την Performance Technologies, στα 4,66 ευρώ για τη μετοχή της Profile και στα 5,5 ευρώ για τον τίτλο της Space Hellas.

Βέβαια, για την ώρα, από τις παραπάνω αναλύσεις απουσιάζουν «ονόματα» όπως οι Coca Cola, Τιτάνας, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Sarantis, Aegean, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή και Ελλάκτωρ, Intralot, ElvalHalkor, Quest, Πλαίσιο, Κρι Κρι, Πλαστικά Θράκης και άλλες εισηγμένες που συχνότερα (για τις μεγάλες) ή σπανιότερα μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτών αλλά για την ώρα έχουμε διανύσει μόλις 5 περίπου εβδομάδες μέσα στο 2021, οπότε υπάρχει χρόνος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider