Στα 63 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο η UBS το β' εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 63 δολάρια «βλέπει» το πετρέλαιο η UBS το β' εξάμηνο

Άνοδο άνω του 1% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς οι μεγάλοι παραγωγοί δείχνουν να ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές περιορισμού της παραγωγής.

«Με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ +) να προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κάτω από τη ζήτηση, αναμένουμε ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα συνεχίσουν να μειώνονται», δήλωσε η UBS σε σχετικό σημείωμα.

«Με τα αποθέματα να έχουν σημειώσει πτώση το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η δομή της καμπύλης μελλοντικής εκπλήρωσης έχει μετατοπιστεί προς τα κάτω. Αυτό προσελκύει επενδυτές», αναφέρει.

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι το Brent θα φθάσει τα 63 δολάρια το βαρέλι έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και τα 65 το πρώτο τρίμηνο του 2022

Παράλληλα, κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι εθελοντικές περικοπές 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από την ηγέτιδα παραγωγό του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία.

Ανησυχία στην αγορά

Τα περιοριστικά μέτρα εξάπλωσης του κορονοϊού τα οποία αυστηροποιούνται έχουν δημιουργήσει νέες ανησυχίες στις επιχειρήσεις του κλάδου για την πορεία της ζήτησης, η ανάκαμψη της οποίας μετατοπίζεται χρονικά όλο και περισσότερο. Ο ενεργειακός γίγαντας BP κατέγραψε μια δύσκολη εκκίνηση το 2021 εν μέσω της πτώσης της ζήτησης πετρελαϊκών προϊόντων, σημειώνοντας ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου μειώθηκε κατά περίπου 20% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μείωση κατά 11% το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει το 2021, δήλωσε η BP, με τα παγκόσμια αποθέματα να αναμένεται να επιστρέψουν στον πενταετή μέσο όρο τους στα μέσα του έτους.

Την Τρίτη το μεσημέρι (1.39 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει άνοδο κατά 2,41% στα 54,84 δολάρια και το μπρεντ κατά 2,36% στα 57,68 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider