Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές καθώς τα αποθέματα μειώνονται και η ζήτηση ανακάμπτει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ανοδικά οι τιμές καθώς τα αποθέματα μειώνονται και η ζήτηση ανακάμπτει

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Δευτέρα ενισχυμένες από την μείωση των αποθεμάτων και τις ελπίδες για μια ταχεία παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αν και η στασιμότητα στη διάθεση των εμβολίων και οι ανανεωμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συγκρατούν τα κέρδη.

Η τιμή του αργού τύπου Brent κερδίζει 68 σεντς, ή 1,24%, στα 55,72 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο 0,52 σεντς, ή 1%, στα 52,71 δολ. το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αυξήθηκαν σχεδόν 8% μέσα στον Ιανουάριο.

«Το θετικό αίσθημα ρίσκου είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου. H προοπτική της συνεχιζόμενης μείωσης των πετρελαϊκών αποθεμάτων τις προσεχείς εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής από την Σαουδική Αραβία, επίσης ενισχύουν το αργό», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Ο ίδιος αναμένει πως το Brent θα ανέλθει στα 60 δολ. το βαρέλι, μέχρι τα μέσα του χρόνου.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν έως τα 65 δολ. το βαρέλι, προβλέποντας ένα έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου της τάξης των 900.000 βαρελιών την ημέρα, στο πρώτο μισό του 2021, επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 500.000 βαρελιών.
Η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Ιανουάριο για έβδομο μήνα στη σειρά, σύμφωνα με το Reuters, αφού ο Οργανισμός και οι σύμμαχοι του συμφώνησαν να χαλαρώσουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην προσφορά, παρόλο που η αύξηση της παραγωγής ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.

«Ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες περικοπές στην παραγωγή με ένα πειθαρχημένο τρόπο… κάτι που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους που οι τιμές του πετρελαίου είναι τόσο σταθερές», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider