Το retail του Reddit έβαλε στο στόχαστρο το ασήμι – Ράλι 10% και «γκρίζες ζώνες»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το retail του Reddit έβαλε στο στόχαστρο το ασήμι – Ράλι 10% και «γκρίζες ζώνες»

Είναι το ασήμι, το γνωστό μέταλλο, ένα από τα επόμενα στοιχήματα των… πιτσιρικάδων της Wall Street που έχουν βαλθεί να «τρελάνουν» τα hedge funds και τις αγορές γενικότερα, με τον συνωστισμό τους στις εικονικές κοινότητες του Reddit; Κατά το Bloomberg φαίνεται πως η απάντηση είναι θετική…

Το ασήμι μπήκε πλέον στο επίκεντρο της φρενίτιδας των επενδυτών λιανικής που σαρώνει τις αγορές, η οποία έστειλε το μέταλλο στο υψηλό πέντε μηνών, πυροδοτώντας μια νέα συζήτηση σχετικά με τη δύναμη των κερδοσκόπων που εμπνέονται από τη Reddit να αναλάβουν ολοένα και μεγαλύτερους στόχους.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια ξεκίνησε πρωινό του θέμα το Bloomberg, που ανέδειξε το γεγονός ότι πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως 9,5% στα 29,5 δολ. η ουγκιά στο Comex, μετά από ένα Σαββατοκύριακο που συγκλόνισε τις διαδικτυακές πωλήσεις του μετάλλου από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία. Το iShares Silver Trust της BlackRock, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο σε χρηματιστήριο προϊόν (ETF) που παρακολουθεί το μέταλλο, κατέγραψε άνευ προηγουμένου καθαρή εισροή 944 εκατ. δολαρίων την Παρασκευή.

Όπως και αγοραστική άνοδος στη GameStop Corp., καθώς και σε άλλες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν σαγηνεύσει τον χρηματοοικονομικό κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες, η πορεία του ασημιού μπορεί να εντοπιστεί στο φόρουμ WallStreetBets της Reddit. Μία δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα κήρυξε το μέταλλο ως το «THE BIGGEST SHORT IN THE WORLD» και ενθάρρυνε τους traders να κινηθούν μαζικά.

Ωστόσο, κατά το Bloomberg, το ασήμι διαφέρει σε σχέση με μετοχές όπως η GameStop. Πρώτον, το περιθώριο για μια σύντομη συμπίεση στο ασήμι είναι λιγότερο προφανής: Οι διαχειριστές χρημάτων είχαν καθαρή long θέση στο μέταλλο από τα μέσα του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Commodity Futures Trading Commision. Επίσης, η εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 1,4 δισ. δολαρίων στα μέσα Ιανουαρίου, προτού η Reddit φρενίτιδα στείλει την αξία της εταιρείας 16 φορές πάνω.

Η αγορά αργύρου είναι επίσης από κάποια μέτρα πολύ πιο βαθιά από εκείνη για μικρότερα αποθέματα όπως το GameStop. Επίσης, η εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών είχε κεφαλαιοποίηση περίπου 1,4 δισ. δολαρίων στα μέσα Ιανουαρίου, προτού η Reddit φρενίτιδα στείλει την αξία της εταιρείας σχεδόν 16 φορές πάνω. Αντίθετα, η αξία του ασημιού που «κάθεται» στα θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο ανέρχεται στα 48 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider