Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο με «βαρίδι» τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο με «βαρίδι» τις τράπεζες

Βαριές απώλειες που ξεπέρασαν το 2% κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος.

Έτσι την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,77% στις 743,49 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 74,75 εκατ. ευρώ. Ισχυρές απώλειες 3,12% κατέγραψε και ο FTSE 25 στις 1.764 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «βουτιά» 6,27% στις 426,93 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες 8,23%, της Eurobank 4,67%, της Alpha Bank 7,04% και της Τράπεζας Πειραιώς 4,12%.

Ισχυρή πτώση κατέγραψε και η μετοχή της Μυτιληναίος κλείνοντας στο 4,76%, της Aegean 4,4% του ΟΤΕ 2,03%

Αντίθετη πορεία ακολούθησε η μετοχή της Ελλάκτωρ κλείνοντας με άνοδο 3,87% μετά τις εξελίξεις που αλλάζουν το πλάνο της εισηγμένης.

Ανάρπαστο το ελληνικό 10ετές

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021, μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 2031.

Παρά το «σήμα» που υπήρξε, από ξένους οίκους και αναλυτές, για έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων διάρκειας μέχρι 30 ετών ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να «κλειδώσει» σε χαμηλές αποδόσεις, ο ΟΔΔΗΧ θέλησε στο ξεκίνημα τουλάχιστον της χρονιάς να πορευθεί σε ένα πιο «ασφαλές μονοπάτι», ειδικά καθώς η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία θυμίζει «καζάνι» που βράζει.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 13:20 με το αρχικό guidance για το επιτόκιο να ξεκινά στις 110 μ.β πάνω από το mid swap, δηλαδή περίπου στο 0,9%, και να διαμορφώνεται εν τέλει στο ιστορικό χαμηλό στις 100 μ.β (+mid swap), ήτοι στο 0,8%.

Παράλληλα, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο στόχευε αρχικώς στην άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ, από τις πρώτες κιόλας ώρες υπήρξε σημαντική υπερκάλυψη του στόχου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 29 δισ. ευρώ. Έτσι προκειμένου να ικανοποιήσει την τεράστια επενδυτική ζήτηση, ο ΟΔΔΗΧ αύξησε το ποσό στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν σε προηγούμενες εκδόσεις περιορίζονταν πέριξ των 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider