Αγορές
26-01-2021 | 11:04

Ιταλικά εμπόδια στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Αθήνα

Γιάννης Αγγέλης
Μοιράσου το
Ιταλικά εμπόδια στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Αθήνα

Αναμενόμενη αλλά δυσμενής οσο αφορά τις συνέπειές της στις ομολογιακές αγορές του ευρωπαϊκού νότου, η ανακοίνωση παραίτησης του ιταλού πρωθυπουργού, «έσκασε» χθες επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον, στο οποίο «έρχεται» η νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ.

Το δίλλημα για τον ΟΔΔΗΧ, αν θα προχωρήσει δηλαδή υπό τις παρούσες συνθήκες στην έκδοση του δεκαετούς μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα και πριν κλείσει ο Ιανουάριος, θα πρέπει να απαντηθεί μέσα στις επόμενες …ώρες.

Η πλάστιγγα μάλλον γέρνει προς την μη αναβολή της έκδοσης παρά τα ιταλικά εμπόδια καθώς ήδη το swap του τριακονταετούς που προηγήθηκε έχει επηρεάσει θετικά τα περιθώρια κίνησης του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και έχει περιορίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις που έτσι κι αλλιώς αναδύονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

Η διάρκεια των δέκα ετών που αποτελεί την κύρια επιλογή του ΟΔΔΗΧ, αλλά και το σημείο σύγκλισης των primary dealers του ελληνικού δημοσίου, για την επόμενη έκδοση, περιορίζει τα περιθώρια κερδοσκοπικών πιέσεων, δεδομένου ότι η έκδοση θα κινηθεί στα σχετικά χαμηλά επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η «τρίπλα» που επιχείρησε επιτυχώς ο ΟΔΔΗΧ στις αρχές του μήνα αιφνιδιάζοντας την αγορά, με επανέκδοση του τριακονταετούς και διενέργεια swap με τα επτά ομολογιακά της Εθνικής και της Πειραιώς, αντί του αναμενόμενου νέου τριακονταετούς έχει θέσει υπό αμφισβήτηση το στοιχείο προβλεψιμότητας των κινήσεών του. Κατά συνέπεια δεν θα ήταν παράδοξο στο δίλλημα ναι ή όχι στην έκδοση του δεκαετούς αυτή την εβδομάδα, ο ΟΔΔΗΧ να αιφνιδιάσει εκ νέου με μια διαφορετική έκδοση. Παρ’ όλα αυτά η έκδοση του δεκαετούς παραμένει το βασικό ενδεχόμενο αυτής της εβδομάδας…

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους αφ’ ενός με επαναγορές και προεξοφλήσεις «παλαιού» και «ακριβού» χρέους (ΔΝΤ, παλιότερες εκδόσεις, κ.λ.π.) και αφ’ εταίρου με σταδιακή αντικατάσταση βραχυπρόθεσμου χρέους με μακροπρόθεσμο, παραμένουν οι βασικοί άξονες της δραστηριότητά του, παρά τα …ιταλικά εμπόδια που δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα δυσκολότερα.   

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.