Μια «ανάσα» από τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια «ανάσα» από τις 780 μονάδες το Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

Η απαραίτητες ανάσες που ζητούσε η αγορά ήρθαν, και οι long επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο βρίσκοντας πατήματα τόσο στις τράπεζες όσο και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους. Πρωταγωνίστησαν «πακέτα» που διακίνηθηκαν σε συγκεκριμένους τίτλους.

Όπως έγραφε ήδη από τις πρωινές ώρες το insider.gr η διορθωτική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών απότελεί ευκαιρία επανατοποθέτησεων για τους επενδυτές που δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πρώτο ανοδικό «τρένο». Οι τραπεζικοί τίτλοι όπως αποτυπώθηκε στο ταμπλό του Χρηματιστήριου δέχονται ένα πρόσθετο «push», μετά τις διορθώτικές κινήσεις, από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, για τη διατήρηση του ευνοϊκού πλαισίου στα προγράμματα TLTROs το οποίο έχει επιτύχει την εξισορρόπηση των ζημιών στις τράπεζες από τις απώλειες λόγω των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις τους.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 779,04 μονάδες, με τον τζίρο στα 153 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,61% σημείωσε ο FTSE 25, στις 1.861,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,72% στις 493,29 μονάδες.

Οι τραπεζικοί τίτλοι πρωταγωνίστησαν με την Alpha Bank να ενισχύεται κατά 7,29%, την Eurobank 2,66%, την Εθνική Τράπεζα 5,51% και την Τράπεζα Πειραιώς 2,01%.

Παράλληλα, η μετοχή του Ελλάκτωρα δέχθηκε τις υψηλότερες πιέσεις καθώς βρίσκεται στο τραπέζι η ΑΜΚ, ενώ στις 15:28 πέρασε από το Χρηματιστήριο Αθηνών πακέτο 10,71 εκατ. τεμαχίων (5%) στην τιμή των 1,30 ευρώ. Η μετοχή του κατασκευαστικού ομίλου από τις πρωινές ώρες βρέθηκε στο μάτι των πωλητών φτάνοντας μέχρι και στο 10,34% εκείνη την ώρα και κλείνοντας στο 5,86%.

Από την άλλη με discount 1 ευρώ ανά μετοχή διακινήθηκαν σημαντικά πακέτα της Τέρνα Ενεργειακής στα 12,30 ευρώ ανά μετοχή. Το πρώτο αφορούσε 230 χιλ. τεμάχια με συνολική αξία 2,83 εκατ. ευρώ, το δεύτερο 2,13 εκατ. τεμάχια με συνολική αξία 26,2 εκατ. ευρώ και το τρίτο 1 εκατ. τεμάχια με αξία 12,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή Τεχνικά,ο Γενικός Δείκτης πάτησε και πάνω από τις 800 μονάδες στην τελευταία ημέρα του πολυήμερου ανοδικού σερί. Η συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου έχει το μοτίβο ενός “island reversal” που σηματοδοτεί το τέλος μιας κίνησης συνορεύοντας με διαδοχικά καθοδικά και ανοδικά χάσματα τιμών.

Αντίστοιχα μοτίβα συναντώνται και στις πτωτικές αγορές όπου η εμφάνιση τέτοιων συνεδριάσεων οριοθετεί τοπικούς πυθμένεςΤα στοπ πλέον της ανοδικής κίνησης έχουν ανέβει στις 720 μονάδες δίνοντας αρκετό χώρο διόρθωσης στην αγορά χωρίς να αλλάξει η τάση.

Ο στόχος έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 880 μονάδες, επίπεδο το οποίο ακόμα χρειάζεται χρόνο και άρα συσσώρευση ώστε να έχει μια δυναμική ανάλογη των απαιτήσεων του εν λόγω επιπέδου. Η σταθεροποίηση του μέσου ημερήσιου τζίρου σε όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου πάνω από τα 100 εκατ.ευρώ ικανοποιεί αυτή την συνθήκη, μια πιο ομαλή κλίση της καμπύλης θα έκανε λιγότερο ευάλωτη την δυναμική πάνω από τις 800 μονάδες.

Συμπερασματικά η διόρθωση που ξεκίνησε την Πέμπτη δεν θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί,ένα μοτίβο συσσώρευσης εκτιμούμεως πιο πιθανό σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα. Οδεύουμε ολοταχώς προς το φινάλε μιας συναρπαστικής χρονιάς, που θα την θυμόμαστε χρηματιστηριακά μεταξύ άλλωνγια τον πανικό του Μαρτίου, το ράλι της ημέρας της ανακοίνωσης του εμβολίου (+11,46%), τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών (Νοέμβριος +29,4%) και το ρεκόρ των 15 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων. Η ερχόμενη εβδομάδα πρακτικά είναι η τελευταία πλήρης εβδομάδα πέντε συνεδριάσεων πριν αρχίσουν οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider