Ernst & Young: Καθυστερήσεις στις δημόσιες εγγραφές εν αναμονή ευνοϊκότερων συνθηκών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ernst & Young: Καθυστερήσεις στις δημόσιες εγγραφές εν αναμονή ευνοϊκότερων συνθηκών
Οι επιχειρήσεις καθυστερούν τις δημόσιες εγγραφές σε διεθνή χρηματιστήρια το Γ' τρίμηνο του 2019 αναμένοντας ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ.

Αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των εκκρεμών δημοσίων εγγραφών στα διεθνή χρηματιστήρια το γ' τρίμηνο του 2019, καθώς οι επιχειρήσεις αναμένουν ευνοϊκότερες συνθήκες για να «βγούν» στις αγορές.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young, «Global IPO trends: Q3 2019», το γ τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 256 δημόσιες εγγραφές, με συνολικά έσοδα 40,2 δισ. δολάρια. Όπως δείχνουν τα στοιχεία καταγράφεται μια μείωση του αριθμού κατά 24% και των εσόδων κατά 22%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (768) μειώθηκε κατά 26%, ενώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν (114,1 δισ. δολάρια) κατά 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Παρά τη μείωση του αριθμού συναλλαγών όμως, οι μέσες αποδόσεις κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης στις κύριες αγορές ανήλθαν σε 27% και η μέση τρέχουσα απόδοση διαμορφώθηκε στο 32%.

Η τεχνολογία, η υγεία και η βιομηχανία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό (53%) των δημοσίων εγγραφών κατά το εννεάμηνο του 2019, με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια 69,4 δισ. δολάρια, ή 61% του συνόλου. Η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι ο ισχυρότερος κλάδος από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύοντας το 23% του παγκόσμιου αριθμού των συναλλαγών (179 ΑΔΕ) και το 36% των εσόδων (41,5 δισ. δολάρια). Η τεχνολογία παρέμεινε ο ισχυρότερος κλάδος και κατά το γ' τρίμηνο του έτους, με 59 δημόσιες εγγραφές (23% του συνόλου), οι οποίες συγκέντρωσαν 11,4 δισ. δολάρια (28% των παγκόσμιων εσόδων).

Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), μειώθηκαν τόσο ο αριθμός των συναλλαγών, όσο και τα έσοδα, κατά το πρώτο εννεάμηνο, με 172 εγγραφές (μείωση κατά 52%) και συνολικά έσοδα 21,1 δισ. δολάρια (μείωση κατά 41%).

Οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Κίνας έχουν επιδεινώσει την ψυχολογία της αγοράς, αλλά και τις οικονομικές προοπτικές στην EMEIA. Παράλληλα, η νέα παράταση του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020, εντείνει το αίσθημα αβεβαιότητας σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, τρεις από τις δέκα μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως ως προς τα έσοδα το γ' τρίμηνο του 2019 βρίσκονται στην ΕΜΕΙΑ. Η διασυνοριακή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών αυξήθηκε οριακά από την αρχή του 2019, φθάνοντας το 10% από το 9% του 2018. Η ψυχολογία των επενδυτών και η διάθεση για δημόσιες εγγραφές θα μπορούσε να βελτιωθεί το δ' τρίμηνο του 2019, λόγω της παράτασης του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών.

Σε τριμηνιαία βάση, στην Αμερικανική Ήπειρο, το γ' τρίμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 47 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 11,9 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 30% ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και 10% ως προς τα έσοδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Από την αρχή του 2019, τόσο ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών, όσο και τα έσοδα, μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, με 160 δημόσιες εγγραφές (μείωση κατά 22%) και έσοδα 46,9 δισ. δολάρια (μείωση κατά 9%).

Οι συναλλαγές των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των δημοσίων εγγραφών της αμερικανικής Ηπείρου, 79% ως προς τον αριθμό συναλλαγών και 95% ως προς τα έσοδα, από την αρχή του 2019. Αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό τεχνολογικών εταιρειών – unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δισ. δολ.), οι οποίες εισήχθησαν για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο φέτος. Τα χρηματιστήρια NASDAQ και NYSE βρέθηκαν στην πρώτη και στη 2η θέση παγκοσμίως, αντίστοιχα, με βάση τα έσοδα από την αρχή του έτους.

Στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών από την αρχή της χρονιάς μειώθηκε κατά 9% (436 δημόσιες εγγραφές), ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν κατά 27% (46,1 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η έναρξη λειτουργίας της αγοράς STAR στη Σαγκάη αντιστάθμισε την υποτονική δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Αυστραλία το γ' τρίμηνο του 2019, με τις συναλλαγές στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού να μειώνονται κατά 2% ως προς τον αριθμό (173 δημόσιες εγγραφές) και 29% ως προς τα έσοδα (23,7 δισ. δολάρια) το γ' τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, οι συνεχείς εμπορικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ συνεχίζουν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών σε όλα τα επιμέρους γεωγραφικά τμήματα της περιοχής.

Ωστόσο, η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, αντιπροσωπεύοντας επτά από τα 10 κυριότερα χρηματιστήρια ως προς τον αριθμό των συναλλαγών και πέντε από τα 10 ως προς τα έσοδα. Οι μέσες αποδόσεις πρώτης μέρας στις κύριες αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού έφτασαν το 51%, ενώ οι μέσες τρέχουσες αποδόσεις εκτοξεύθηκαν στο 71%, κυρίως εξαιτίας της δραστηριότητας της αγοράς STAR της Σαγκάης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider