To θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Επίροπο Οικονομικών Υποθέσεων P. Moscovici, o οποίος πραγματοποιεί την Τρίτη διήμερη επίσκεψη στην χώρα μας.

Ο κ. Moscovici αναμένεται να ενημερωθεί εκτενώς για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να συζητήσει λεπτομερώς το «καυτό» θέμα των «κόκκινων» δανείων με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Ο κ. Μοscovici θα συναντηθεί στις 17:30 με τον Αλέξη Τσίπρα και μια ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Tην Τετάρτη ο κ. Moscovici θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο πριν παραθέσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο γαλλικό πρακτορείο, ο κ. Moscovici έκανε λόγο για "προκλήσεις και σκληρές αποφάσεις" που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της Αθήνας έως το τέλος της χρονιάς οι οποίες και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει η χώρα μας να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

«Υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα, υπάρχουν προκλήσεις (...), αλλά διαπιστώνω μια αμοιβαία βούληση να εργαστούμε μαζί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος.

Εν όψει της επίσκεψης του κ. Moscivici, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης δήλωσε ότι οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Επίτροπος στη διάρκεια τοτ ταξιδιού του «έχουν ένα και μόνο στόχο: να σημειωθεί άμεσα πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Ο κ. Καρβούνης διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πάντα έτοιμη να συνδράμει, σε κάθε βήμα και κάθε φάση, στη  μεγάλη προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η χώρα για να ανακάμψει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Tα αγκάθια της διαπραγμάτευσης στην κυβερνητική σύσκεψη

Την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε ο Γιάννης Δραγασάκης και οι κ.κ. Φλαμπουράρης, Τσακαλώτος και Παππάς, προκειμένου να εξεταστούν τα «αγκάθια» της αξιολόγησης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς οι λεπτομέρειες της υλοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ έγινε επίσης προετοιμασία για τη συνάντηση του πρωθυπουργού αλλά και του οικονομικού επιτελείου με τον κ. Moscovici.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της αγώνα δρόμου 13 ημερών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, όλα τα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, με πρώτο την εξεύρεση ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να παραμένει σε εκκρεμότητα η πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα και κατ' επέκταση και η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Δεν έχει μάλιστα συζητηθεί ακόμη η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνει τα «κόκκινα δάνεια», το ασφαλιστικό και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Δέσμη μέτρων για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Για δέσμη μέτρων με στόχο την προστασία της πρώτης κατοικίας, έκανε λόγο τη Δευτέρα ο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η δέσμη των προτάσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνει ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα, ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Επίσης μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναληφθεί για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης εταιρικών οφειλών με τη βελτίωση του ν. 4307/2014 για να καταστεί πιο λειτουργικός. Ταυτόχρονα, εκπονούνται μελέτες για την εφαρμογή συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος σύμφωνα με τον ίδιο λήφθηκαν μέτρα για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων και ότι επανενεργοποιείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί Δίκτυο Ενημέρωσης Δανειοληπτών με τη λειτουργία 30 κέντρων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες.