17-06-2019 | 09:10

Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο βιογραφικό όταν «πουλάμε» τον εαυτό μας

Μοιράσου το
Τα πέντε λάθη που κάνουμε στο βιογραφικό όταν «πουλάμε» τον εαυτό μας

Όταν η Τίνα Νικολάι άρχισε να εργάζεται στο τμήμα HR για το Walt Disney World στα τέλη της δεκαετίας του 1990, παρατήρησε ότι πολλοί υποψήφιοι υπέβαλαν βιογραφικά με πολλά λάθη και αστοχίες.

«Συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι απλά δεν ήξεραν πώς να  πωλούν τον εαυτό τους τους ή τα επιτεύγματά τους», λέει μιλώντας στο Business Insider. «Και έτσι ήξερα ότι υπάρχει μια αγορά για την εκπαίδευση υποψηφίων θέσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις βιομηχανίες».

Έτσι, το 2010 ίδρυσε την Résumé Writers 'Ink. «Από τότε που ξεκίνησα την επιχείρησή μου, έχω διαβάσει περισσότερα από 50.000 βιογραφικά σημειώματα», λέει. Και υπάρχουν μερικά λάθη που επναλαμβάνονται και είναι «αρκετά ενοχλητικά».

Μπορεί ένα βιογραφικό να πρέπει να έχει επαγγελματική όψη και περιεχόμενο αλλά τελικά και η υπερβολική τυπικότητα βλάπτει γιατί δεν επιτρέπει στον υπεύθυνο του HR να διακρίνει επαρκώς τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του υποψηφίου.

Όταν συντάσσουμε βιογραφικό δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες συστάσεις εφόσον ζητηθούν. Ο σωστός εργοδότης ξέρει που να τις αναζητήσει αν τις χρειαστεί.

Άλλο ένα σημείο που κουράζει τον αναγνώστη του βιογραφικού είναι όταν γράφουμε τα προφανή: Δηλαδή δεν χρειάζεται η λέξη "κινητό" ή "διεύθυνση κατοικίας" ή "e-mail" μπροστά από τα νούμερα των τηλεφώνων ή τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις. 

Τα δυσανάγνωστα μακροσκελή κείμενα με περίτεχνο λεξιλόγιο και πολλά επίθετα λειτουργούν αποτρεπτικά στο να ολοκληρώσει ο υπεύθυνος την ανάγνωση του βιογραφικού. 

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν όσοι αναζητούν εργασία είναι το ότι δίνουν ελάχιστη προσοχή στις λεπτομέρειες και δεν επικαιροποιούν το βιογραφικό τους με αποτέλεσμα να περιέχει άσχετες ή παρωχημένες πληροφορίες. 

Η Νικολάι αναφέρει ότι έχει δει πολλά κείμενα  με τυπογραφικά λάθη, μη επαγγελματικές γραμματοσειρές, ξεπερασμένες και άσχετες πληροφορίες.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.