ΕΚΑΒ: Τραγικές οι ελλείψεις στο Αιγαίο – Μόλις 1 ασθενοφόρο σε 10 μεγάλα νησιά

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΚΑΒ: Τραγικές οι ελλείψεις στο Αιγαίο – Μόλις 1 ασθενοφόρο σε 10 μεγάλα νησιά
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, επαναφέρει στο προσκήνιο την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ένα διαχρονικό αλλά σοβαρότατο πρόβλημα έρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή το περιστατικό με την 63χρονη που έχασε τις αισθήσεις της και πέθανε σε καρότσα αγροτικού πηγαίνοντας στο νοσοκομείο, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τη διακομίσει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ασθενοφόρο και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ βρίσκονταν σε άλλο περιστατικό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν 50 λεπτά.

Ορμώμενη από το τραγικό περιστατικό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επαναφέρει στο προσκήνιο την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

«Κάθε καλοκαίρι στο ίδιο έργο θεατές! Τα νησιά μας δεν είναι μόνο υγειονομικά ανοχύρωτα από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από την έλλειψη ασθενοφόρων. Για ένα ακόμη καλοκαίρι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου επιχειρεί 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. «Ο πρώτος που θα καλέσει για τις πρώτες βοήθειες θα εξυπηρετηθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Ο δεύτερος θα περιμένει μέχρι να είναι διαθέσιμο το μοναδικό ασθενοφόρο ή θα μεταφερθεί σε καρότσα αγροτικού στο νοσοκομείο, όπως συνέβη για μια ακόμη φορά στην Κω, με αποτέλεσμα δυστυχώς να χαθεί άλλη μια ζωή», τονίζει η Ομοσπονδία.

Όπως επισημαίνει, το ΕΚΑΒ επιχειρεί με 1 μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στην Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες. Ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1-2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

«Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες λιγοστές δυνάμεις με προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων. Πόσες ανθρώπινες ζωές θα κινδυνεύσουν ακόμη για να αποφασίσουν την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό στα νησιά μας;», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένα, αλλά σε υψηλά επίπεδα τα «φέσια» των νοσοκομείων 

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider