Έρευνα ΠΙΣ: Πώς αξιολογούν πολίτες και γιατροί το σύστημα Υγείας 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα ΠΙΣ: Πώς αξιολογούν πολίτες και γιατροί το σύστημα Υγείας 
Μόλις τέσσερις στους δέκα πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Μόλις τέσσερις στους δέκα πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από το δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα Υγείας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Ειδικότερα, το 41,5% του γενικού κοινού δηλώνει ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας, με το ποσοστό ικανοποίησης να είναι μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών (46%), καθώς και στις ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών και άνω των 65 ετών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή, καθώς όπως προκύπτει, το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες Υγείας είναι μικρότερο στις Περιφέρειες Αττικής (25,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (26,%), όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειονότητα των δομών Υγείας, σε σχέση με τις υπόλοιπες (48,2%).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, για το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει σαφής εξήγηση. Πιθανολογεί, ωστόσο, πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε μια τοπική κοινωνία είναι «δεμένοι» με το νοσοκομείο τους, ίσως είναι μία ερμηνεία.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το 48,8% των συμμετεχόντων είναι ικανοποιημένοι από την λειτουργία του συστήματος Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι του 25% που δηλώνουν δυσαρεστημένοι.

Την ίδια τη στιγμή, το 25,7% των συμμετεχόντων γιατρών αξιολογούν θετικά το σύστημα υγείας της χώρας και το 22,9% αρνητικά, με την ειδικότητα της Χειρουργικής να εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά. Το ποσοστό δυσαρέσκειας των γιατρών αυξάνεται σημαντικά όταν πρόκειται για το ΕΣΥ.

Δημόσιο σύστημα Υγείας

Το 35% του γενικού πληθυσμού δηλώνει δυσαρεστημένο από το ΕΣΥ και το 40,6% ικανοποιημένο. Η ικανοποίηση οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό (87,6%) στο πολύ καλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού. Αντίστοιχα, η δυσαρέσκεια οφείλεται κατά 74% σε αναφερόμενη έλλειψη καλής οργάνωσης.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή, ακολουθείται η ίδια τάση. Ειδικότερα, τα ποσοστά ικανοποίησης εμφανίζονται χαμηλότερα στις Περιφέρειες Αττικής (21,8%) και Κεντρικής Μακεδονίας (28,3%) και υψηλότερα στις λοιπές Περιφέρειες (47,3%).

Το 75% των γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα αξιολογούν αρνητικά το σύστημα Υγείας, στοιχείο που -όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ- καταδεικνύει ότι το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό για τους νέους γιατρούς.

Επιλογές στην ιατρική περίθαλψη

Σε σχέση με τις επιλογές του πληθυσμού για την ιατρική του περίθαλψη, το 40,6% επιλέγει ιδιωτικά ιατρεία, το 31,6% νοσοκομεία και το 14% γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Ιδιωτικά ιατρεία επισκέπτονται συχνότερα και τα δύο φύλα και όλες οι ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση αυτήν των 25-34 ετών, που απευθύνονται περισσότερο στα νοσοκομεία.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων (84,3%) αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του ιδιώτη γιατρού ή της κλινικής όπου απευθύνθηκαν.

Τελευταία χρόνια

Ερωτηθέντες για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, το 35,1% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι βελτιώθηκαν και το 22,6% ότι χειροτέρευσαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 65,1% των συμμετεχόντων εκτιμά πως το κόστος ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο, ενώ το 23,6% θεωρούν ότι έχει μείνει το ίδιο.

Προσωπικός γιατρός

Αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν κάνει εγγραφή οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, το 17,8% απάντησαν όχι αλλά προτίθενται να το κάνουν, ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό (11,7%) που δεν έχουν εγγραφεί και δεν προτίθενται να το κάνουν. Οι περισσότερες εγγραφές (72,2%) έχουν γίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί, εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, με το 43% να αντιμετωπίζει αρνητικά τις τελευταίες ρυθμίσεις σχετικά με τον θεσμό.

Η έρευνα διεξήχθη στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξαδάκτυλος: Δεν υπάρχει η «νόσος Χ» - Είναι μία υπόθεση εργασίας του ΠΟΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider