Holiday Heart Syndrome: Το «γιορτινό» σύνδρομο που απειλεί την καρδιά 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Holiday Heart Syndrome: Το «γιορτινό» σύνδρομο που απειλεί την καρδιά 
Το «σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών» εκδηλώνεται συνήθως σαν ένα «φτερούγισμα» στο στήθος.

Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι συνήθης κατά την περίοδο των γιορτών και όταν γίνεται με μέτρο, δεν απειλεί άμεσα την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για την καρδιά, την κολπική μαρμαρυγή. Πρόκειται για μία μορφή καρδιακής αρρυθμίας, η οποία είναι γνωστή και ως «σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών» («Holiday Heart Syndrome») και συνήθως εκδηλώνεται σαν ένα «φτερούγισμα» στο στήθος.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 30 ετών και μεμονωμένα επεισόδια της σε νεότερες ηλικίες αποδίδονται στις προπονήσεις αντοχής, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και στην παχυσαρκία. Παρόλα αυτά, η πιο κοινή αιτία είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Έρευνα για την υγεία της καρδιάς στην Κοπεγχάγη (Copenhagen City Heart Study) έδειξε πάνω από 1.000 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ 16.500 ανδρών και γυναικών. Ως κύρια αιτία θεωρήθηκε η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ για το 5% των περιπτώσεων στους άνδρες, με τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής να καθίσταται 1,5 φορές υψηλότερος για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε μια σύντομη περίοδο, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μέτριες ποσότητες ή καθόλου αλκοόλ.

Ο μηχανισμός

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να υπάρχει μια τοξική επίδραση του αλκοόλ στα κύτταρα του καρδιακού μυός ή έμμεσες τοξικές επιδράσεις από προϊόντα διάσπασης (μεταβολίτες) είτε στην ίδια την καρδιά, είτε σε άλλα όργανα.

Για παράδειγμα, το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κόκκινο κρασί φαίνεται να έχει προστατευτικά οφέλη για την καρδιά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αλλά στις γιορτές, όταν το ένα επιπλέον ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ είναι ο κανόνας, η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

  • Με μέτρο οι διατροφικές ατασθαλίες
  • Οι ειδικοί συνιστούν αυτές τις γιορτινές μέρες να καταναλώνετε με μέτρο το αλκοόλ και τα αλμυρά τρόφιμα
  • Μην παραλείπετε την κίνηση
  • Η φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να θωρακίσετε την υγεία της καρδιάς σας. Βρείτε χρόνο για κίνηση ακόμα και αν πρόκειται για μια βόλτα στη γειτονιά σας.
  • Διαχειριστείτε το στρες
  • Οι αλλαγές στο πρόγραμμα, οι μεγάλες και γεμάτες μέρες με συγγενείς, τα άτακτα παιδιά και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν όλα να συμβάλουν στην αύξηση του στρες. Μάθετε να το διαχειρίζεστε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζανάκης: Έρχεται τσουνάμι γρίπης τον Ιανουάριο – Έως και 100.000 κρούσματα ημερησίως

Ποιες καρδιολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν μετά από ιογενείς λοιμώξεις

Κορονοϊός: Αλλαγή έτους με πολλά κρούσματα «βλέπει» για την Ελλάδα το ECDC

gazzetta
gazzetta reader insider insider