Νοσοκομεία: Τριήμερο κινητοποιήσεων από σήμερα, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νοσοκομεία: Τριήμερο κινητοποιήσεων από σήμερα, Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου
Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας- Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Τριήμερο κινητοποιήσεων ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα.

«Μήλον της Έριδος» στο νέο σχέδιο νόμου αποτελούν -μεταξύ άλλων- οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και συγκεκριμένα η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτό αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Την αντίθεσή τους στο σύνολο του νομοσχεδίου έχουν εκφράσει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας εξαρχής την απόσυρσή του.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)ξεκινούν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που περιλαμβάνουν:

• 24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.
• Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
• Νέα 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας (ΟΕΝΓΕ) θα πραγματοποιήσουν:

• 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 1/12 και συγκέντρωση στη Βουλή στις 13:00 με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί:

• Στάση εργασίας τη Δευτέρα 28/11/2022, στις 11.00 -15.00 και συγκέντρωση στις 12.00 στη Βουλή
• Νέα στάση εργασίας στις 11.00 – 15.00 και Συγκέντρωση στις 12.00 στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα», τονίζοντας ότι «η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα “τρέχουν” για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι αλλαγές αυτές συνιστούν, ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ, από την πλευρά της, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «θεμελιώδης αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του προσωπικού», εκτιμώντας ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα αυξήσουν περαιτέρω την ιδιωτική δαπάνη υγείας και την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψυχική Υγεία: Έρχονται 4 νέα Κέντρα Ημέρας, 1 κινητή Μονάδα και 3 Στεγαστικές Μονάδες Αποκατάστασης

Εγκαινιάστηκαν 48 νέες κλίνες αρνητικής πίεσης στο «Γ.Ν.Α. Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμινγκ»

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών - Συνάντηση Πλεύρη με Salvia

gazzetta
gazzetta reader insider insider