9 ΖΩΕΣ: Το ντοκιμαντέρ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος για την καθημερινότητα των χρόνιων ασθενών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
9 ΖΩΕΣ: Το ντοκιμαντέρ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος για την καθημερινότητα των χρόνιων ασθενών
Το ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέφανου Σιταρά, επιδιώκει να αναδείξει αληθινές ιστορίες, βιώματα και βαθιές αλήθειες χρόνιων ασθενών και φροντιστών.

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με τίτλο " 9 ΖΩΕΣ ", που αναδεικνύει την καθημερινότητα των χρόνιων ασθενών και τις προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα δημιούργησε η Ένωση Ασθρνών Ελλάδος.

Το ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέφανου Σιταρά, επιδιώκει να αναδείξει αληθινές ιστορίες, βιώματα και βαθιές αλήθειες χρόνιων ασθενών και φροντιστών, δυσκολίες και μικρές ή μεγάλες στιγμές στη ζωή αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο με άλλα μάτια. Φέρνοντας στη θέση του Ασθενή την Πολιτεία, αποτελεί το εφαλτήριο για την άμεση, ασθενοκεντρική μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας.

Σε πρώτη μετάδοση προβλήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας στο Συνέδριο της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2022, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, το οποίο εφεξής πρέπει απαραιτήτως να αποκτήσει ένα ασθενοκεντρικό χαρακτήρα. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός Συστήματος Υγείας που θα παρέχει γρήγορη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και ανθρώπινο χαρακτήρα για τον ασθενή, αναφερόμενη και στο επικείμενο Σχέδιο Νόμου που όπως τόνισε θα δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη ενός Συστήματος Υγείας από τη σκοπιά του ασθενούς, με καλύτερα εκπαιδευμένα στελέχη και χρηματοδότηση όταν το ΑΕΠ της Ελλάδας για την Υγεία απέχει σε σύγκριση με το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού Δημοσίου Συστήματος Υγείας, στο οποίο ο Ιδιωτικός Τομέας θα δρα επικουρικά. , πρ. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ.

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Φραγγίδης, Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ τόνισε την ανάγκη άμεσης αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, το οποίο υπάρχει για να εξυπηρετεί δωρεάν τον κάθε πολίτη. Εστίασε στις άμεσες αλλαγές και στην ΠΦΥ, ιδίως σε τομείς όπως η στελέχωση, η χρηματοδότηση και η αναβάθμιση εξοπλισμού και δομών, αναφερόμενος εξίσου στην επικουρική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Η Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου, Τομεάρχης Υγείας Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε τη σωστή κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η επικείμενη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, αναφερόμενη ωστόσο στις μεγάλες ελλείψεις του Συστήματος στην επαρχία και τις ακριτικές περιοχές και τη μαζική φυγή επαγγελματιών υγείας στο εξωτερικό ελλείψει κινήτρων.

Τέλος, ο Κώστας Σπίγγος, Τομεάρχης Υγείας ΜΕΡΑ 25 αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση θνησιμότητας του πληθυσμού εκτός πανδημίας COVID - 19, κυρίως λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στα χειρουργεία και στη μη έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζοντας επίσης την εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και ένεκα συνθηκών εργασίας. Ακολούθησε παραγωγικός διάλογος με εκπροσώπους ασθενών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Χαμένο στη... μετάφραση το κοινό σε θέματα υγείας

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών - Συνάντηση Πλεύρη με Salvia

gazzetta
gazzetta reader insider insider