Πλεύρης: Την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις για τον προσωπικό γιατρό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Την ερχόμενη βδομάδα οι αποφάσεις για τον προσωπικό γιατρό
Θάνος Πλεύρης
Έτοιμο είναι το υπουργείο Υγείας να εκδώσει την ερχόμενη εβδομάδα τις πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν τον προσωπικό γιατρό, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Έτοιμο είναι το υπουργείο Υγείας να εκδώσει την ερχόμενη εβδομάδα τις πολιτικές αποφάσεις που θα αφορούν τον προσωπικό γιατρό, είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο για την Υγεία που οργάνωσε το "Πρώτο Θέμα".

«Θα πληρώσουμε τους γιατρούς με 60.000 ευρώ μεσοσταθμικά τον χρόνο. Ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων θα αγοράζουμε ώρες, δεν θα πληρώνουμε μισθό στον γιατρό χωρίς να τον ελέγχουμε».

Αρχικά θα ξεκινήσουν οι εγγραφές των γιατρών, όπως είπε ο Θ. Πλεύρης, και θα υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα σε ασθενείς που θα μπουν στο πρόγραμμα. «Αν ο πολίτης δεν έχει προσωπικό γιατρό θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή. Να αγκαλιάσουν τον θεσμό οι πολίτες, είναι καλό για την υγεία τους», ανέφερε.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας είπε πως ο προσωπικός γιατρός θα γίνει ο πυλώνας για να λυθούν παθογένειες τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα, αλλά και στην κατανάλωση των φαρμάκων.

«Σήμερα όποιος θέλει, γράφει. Οι ίδιοι οι ιατρικοί σύλλογοι αντιδρούν με τον προσωπικό γιατρό. Οι λύσεις δεν θα είναι ευχάριστες. Κάποια στιγμή θα πέφτουν "κόφτες"», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης.

Μιλώντας για το claw back, είπε πως μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο με το claw back και θέλουμε κάποια στιγμή να το εξαλείψουμε καθώς «έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακουμπώντας το, υποχρεωτικά θα δυσαρεστηθούν όλοι τόνισε και είπε ότι ακόμα και να αυξήσεις τη δαπάνη για το φάρμακο, θα πρέπει μετά να κάνεις εξορθολογισμό και υποχρεωτικά έλεγχο της κατανάλωσης.

«Το πιο ακριβό φάρμακο θα το παίρνουν αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται», τόνισε ο υπουργός Υγείας επισημαίνοντας ότι τα χρήματα για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι συγκεκριμένα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η ευθύνη για την αυξημένη δαπάνη στο φάρμακο ανήκει στην Πολιτεία, καθώς η ίδια δεν έχει καταφέρει να δει τις πραγματικές ανάγκες και να κάνει ελέγχους. Πάντως, προέβλεψε ότι η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ο έλεγχος της συνταγογράφησης και ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς θα είναι χρήσιμα εργαλεία που θα βοηθούν το κράτος να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την συνταγογράφηση και να την ελέγχει.

Μέχρι να τρέξουν οι διαδικασίες, θα πάμε και σε μέτρα πυροσβεστικά, όπως π.χ. η πρόσφατη τροπολογία με μεταφορά από claw back σε rebate, κατέληξε ο Θ. Πλεύρης, ο οποίος ωστόσο επέρριψε ευθύνες στις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς δεν φαίνεται να συνεργάζονται όσο θα έπρεπε. «Στις διαπραγματεύσεις, βλέπω μια απροθυμία από τις εταιρείες να βοηθήσουν και να φέρουν τη χαμηλότερη τιμή και τις καταναλώσεις που έχουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Η χώρα μας σε όλες τις εταιρείες έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση- δεν φταίνε οι εταιρείες, φταίει που δεν έχουμε δομή στα πρωτόκολλα», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχεδόν στο 1 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων

Φάρμακο εξαφάνισε τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Συχνή η διαταραχή του ύπνου και η κόπωση μετά την Covid-19, επιβεβαιώνει αμερικανική μελέτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider