ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να περιοριστεί - Δεν χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να περιοριστεί - Δεν χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την ανάσχεση περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας.

Καθησυχαστικά μηνύματα για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζοντας πως η εξάπλωση της ασθένειας μπορεί να περιοριστεί εάν ληφθούν άμεσες δράσεις.

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ, η επικεφαλής του Οργανισμού για τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών, Σιλβί Μπριάντ, δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση της ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες στις οποίες η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική και διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αναληφθεί γρήγορα δράση.

«Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους, στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών μελών κατά την ετήσια συνέλευση του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ για την υγεία.

Η ιδία υποστήριξε πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την ανάσχεση περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας, σημειώνοντας πως το ευρύ κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί αφού η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πιο αργή σε σχέση με άλλους ιούς, όπως ο κορονοϊός.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όμως στοχευμένος εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για στενές επαφές μολυσμένων προσώπων.

«Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», είπε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φινλανδία: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα

Καναδάς: Τα 26 έφτασαν τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider