Τσιόδρας: Χάρη στα εμβόλια αποφύγαμε 39.000 θανάτους από κορονοϊό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιόδρας: Χάρη στα εμβόλια αποφύγαμε 39.000 θανάτους από κορονοϊό
Ο καθηγητής τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας είμαστε κοντά στον έλεγχό της, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Την εκτίμηση ότι με τον εμβολιασμό έναντι της Covid-19 αποφεύχθηκαν περίπου 39.000 θάνατοι στη χώρα μας εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 21o Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

Ο καθηγητής, ο οποίος τελεί χρέη προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και με τη γνώση που έχει αποκτήσει πλέον η επιστημονική κοινότητα, είμαστε κοντά στον έλεγχό της, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί.

«Ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο. Ωστόσο, το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί από τα εμβόλια και τη ικανότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας .

Ο καθηγητής τόνισε ότι «δύο χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς» σημειώνοντας πως «μέτρα που διευκολύνουν τον καλό αερισμό και αυξάνουν ποιότητα του αέρα περιορίζουν τη διασπορά. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο εμβολιασμός επηρέασε καταλυτικά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το ΕΣΥ έχει μεγάλες ανάγκες για λοιμωξιολόγους, οι οποίοι έδωσαν μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, «Το 30% των ιατρικών πράξεων την περίοδο της πανδημίας αφορούσε σε περιστατικά διαχείρισης από τη συγκεκριμένη ειδικότητα», είπε.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας αναφέρθηκε από την πλευρά του στις ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις, τονίζοντας ότι αποτελούν το επόμενο μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας. Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της επιδημίας σημειώθηκε «έκρηξη» λοιμώξεων από πολυανθεκτικά ενδονοσοκομειακα μικρόβια και μεγάλη επιδείνωση στον αριθμό των λοιμώξεων. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aλλαγές στον χώρο του φαρμάκου - Στο επίκεντρο ο έλεγχος της δαπάνης

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών

gazzetta
gazzetta reader insider insider