Κακοκαιρία «Ελπίς»: Με τη συνδρομή Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργήσει σήμερα το ΕΣΥ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακοκαιρία «Ελπίς»: Με τη συνδρομή Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργήσει σήμερα το ΕΣΥ
Κατά την πρώτη ημέρα επέλασης του χιονιά, μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισαν τα νοσοκομεία της Αττικής και ιδιαίτερα των βορείων προαστείων, στα οποία τέθηκε ζήτημα πρόσβασης για ασθενείς και εργαζομένους.

Προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος Υγείας έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ελπίς», που σαρώνει από χθες τη χώρα, το οποίο όμως παραμένει σε πλήρη λειτουργία. Κατά την πρώτη ημέρα επέλασης του χιονιά, δυσκολίες αντιμετώπισαν τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττικής) και ιδιαίτερα των βορείων προαστείων, στα οποία τέθηκε ζήτημα πρόσβασης για ασθενείς και εργαζομένους.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν και η κίνηση των ασθενοφόρων, που παρέμεναν εγκλωβισμένα για ώρες στους δρόμους, λόγω των ακινητοποιημένων οχημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει κινδυνεύσει κάποιος ασθενής.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη υπό τον αρμόδιο υπουργό, Θάνο Πλεύρη, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι το ΕΣΥ είναι σε πλήρη ετοιμότητα για το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ βρίσκονται από χθες στις εξόδους της Αττικής Οδού, όπου πολλοί οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι.

Στη «μάχη» με τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται ήδη και οι πέντε Ειδικές Μονάδες Άμεσης Επέμβασης και Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία με τη συμβολή του στελεχιακού δυναμικού του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Βασική αποστολή των ειδικά διαμορφωμένων ερπυστριοφόρων οχημάτων, είναι η άμεση παροχή βοήθειας σε ασθενείς κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ των οχημάτων που αξιοποιούνται για τις αποστολές αυτές, υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένο ερπυστριοφόρο που μπορεί να μεταφέρει ασθενή με φορείο. Κάθε μονάδα διαθέτει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ψυχολόγους, ενώ τα οχήματα έχουν ειδικό εξοπλισμό (απινίδωση, οξυγόνο, κ.α.). Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται αποκλεισμένοι μπορούν να διατυπώνουν το αίτημα τους στο τηλεφωνικό κέντρο 1110.

Εγκλωβισμένοι υγειονομικοί

Δυσκολίες στις μετακινήσεις προσωπικού των νοσοκομείων στα βόρεια προάστια επεσήμανε από το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Όπως αποκάλυψε, τα αυτοκίνητα των εργαζομένων στο ΚΑΤ παρέμειναν εγκλωβισμένα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φύγουν οι ίδιοι αλλά και να μην μπορούν να προσέλθουν οι αντικαταστάτες τους στις επόμενες βάρδιες. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια προβλήματα δημιουργήθηκαν σε πολλές οδικές αρτηρίες εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης.

«Είναι αδύνατον το προσωπικό που είχε βάρδια το πρωί, να συνεχίσει σερί το απόγευμα και τη νύκτα, ίσως και αύριο. Είναι αδύνατον και επικίνδυνο για τους ασθενείς. Δεν αντέχει κανείς σε κλινική ή ΜΕΘ κορονοιού πάνω από ένα 8ωρο. Δεν είμαστε μηχανές. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία να φροντίσουν για τις μετακινήσεις των αποκλεισμένων από το χιόνι υγειονομικών από και προς τα νοσοκομεία που εργάζονται», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Θάνο Πλεύρη

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα, παρουσία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για την εκτίμηση της κατάστασης στα νοσοκομεία, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο για τη μετακίνηση του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και αποφασίστηκε η μεταφορά των εργαζομένων με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, όπου απαιτείται, προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές στις βάρδιες.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με το ΚΕΠΥ, εστιάζοντας στην τροφοδοσία των νοσοκομείων με φιάλες οξυγόνου, καθώς σε ορισμένα από αυτά ήταν αδύνατη η πρόσβαση των οχημάτων που το μεταφέρουν. Για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, «επιστρατεύτηκαν» βαρέα οχήματα.

Υπ. Υγείας: Σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας, με ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Δευτέρας, διαβεβαίωσε ότι «τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, η εφημερία εξελίσσεται ομαλά και έχει διασφαλιστεί η πλήρης παρουσία του προσωπικού για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης».

«Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και ήδη έχουν προχωρήσει σε διακομιδές όπου απαιτείται, ενώ βρίσκονται και σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού, σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα», ανέφερε επιπλέον η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα στην Αττική είναι τα ακόλουθα:

08.00 - 14.30: Κωνσταντοπούλειο, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, 417 ΝΙΜΤΣ

14.30 - 22.00: ΚΑΤ

14.30 - 08.00 (επόμενη ημέρα): Αλεξάνδρα, Λαϊκό, ΕΛΠΙΣ

08.00 - 08.00 (επόμενη ημέρα): Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι οποίοι διακομίζονται στις Μονάδες με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, όπου υπάρχει ανάγκη, η οποία καθαρίζει το οδόστρωμα προκειμένου να περάσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

«Πάγωσαν» οι εμβολιασμοί

Πέραν των δυσκολιών που έχει προκαλέσει στη λειτουργία των νοσοκομείων, η ισχυρή χιονόπτωση «πάγωσε» και τους εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού σε Αττική και Εύβοια, από τη Δευτέρα στις 15:00 και ολόκληρη την Τρίτη, καθώς δεν λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα.

«Οι πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για σήμερα και αύριο, θα λάβουν ενημερωτικό SMS στο κινητό τηλέφωνο που είχαν δηλώσει όταν έκλεισαν το ραντεβού, με το οποίο θα ενημερωθούν ότι λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά και μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους», ανέφερε τη Δευτέρα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον νομό της Αττικής, αυτό αφορά σε περίπου 40.000 πολίτες και τα διαθέσιμα ραντεβού από την Τετάρτη έως την Κυριακή ξεπερνούν τις 85.000. Αντίστοιχα, για την Εύβοια, τα ραντεβού για αυτές τις δύο αυτές ημέρες αφορούν σε 2.500 πολίτες και τα διαθέσιμα ραντεβού από την Τετάρτη έως την Κυριακή ξεπερνούν τις 2.500.

«Οι πολίτες μπορούν να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους τις επόμενες ημέρες, την ώρα που τους εξυπηρετεί. Όσον αφορά τα παιδιατρικά εμβόλια, ήδη από εχθές ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και επαναπρογραμματίστηκαν για την Πέμπτη 27/1 και για την Παρασκευή 28/1. Σχετικά με τα υπόλοιπα παιδιατρικά εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού έτσι ώστε να επαναπρογραμματιστούν από τους γονείς, επεξεργαζόμαστε λύση την οποία θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ώρες», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας που ενδεχομένως παρατηρηθούν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, οι πολίτες μπορούν να ακυρώσουν το ραντεβού τους στο σύστημα και να επαναπρογραμματίσουν ένα νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κακοκαιρίας

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Η χώρα ντύθηκε στα λευκά - Οι εικόνες του χιονιά (pics)

«Ελπίς»: Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει γενική αργία την Τρίτη - Τι θα γίνει με Μέσα Μεταφοράς και τηλεκπαίδευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider