Κορονοϊός: «Ανάχωμα» στη διασπορά τα σχολεία – Οδηγίες προς γονείς

Newsroom
Μοιράσου το
Κορονοϊός: «Ανάχωμα» στη διασπορά τα σχολεία – Οδηγίες προς γονείς
Η αύξηση των νέων διαγνώσεων στα παιδιά, που ακολουθεί το εντατικό testing, θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας.

Περισσότερο ανασταλτικά παρά ωθητικά λειτουργεί το άνοιγμα των σχολείων στην πανδημία, καθώς τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα ανιχνεύονται έγκαιρα και έτσι κόβεται η αλυσίδα της μετάδοσης.
Ήδη έχουν διαγνωστεί χιλιάδες κρούσματα, τα οποία -σε διαφορετική περίπτωση- θα διέσπειραν τον ιό με μεγάλη ταχύτητα, αφού υπολογίζεται ότι κάθε άτομο με το στέλεχος Όμικρον μεταδίδει σε άλλα 8 άτομα.

«Στην αρχή της εβδομάδας επαναλειτούργησαν τα σχολεία μετά το τέλος της περιόδου των εορτών. Με βάση το πρωτόκολλο που εισηγήθηκε η Επιτροπή μας, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας έκανε self-test τρεις φορές μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Η ομάδα αυτή λοιπόν, οι μαθητές μας και οι καθηγητές βέβαια, αποτελούν τη μοναδική μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Προφανές είναι ότι με το άνοιγμα των σχολείων και του επακόλουθου αυξημένου testing των παιδιών θα έχουμε μεγαλύτερη ανίχνευση θετικών παιδιών ηλικίας 4 έως 18 ετών», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού την Πέμπτη (13/1).

Όπως εξήγησε, κατά την διάρκεια του φθινοπώρου, όταν λειτουργούσαν τα σχολεία και οι ανεμβολίαστοι μαθητές ελέγχονταν σταθερά δυο φορές την εβδομάδα με self-test, το 25% με 28% των κρουσμάτων καθημερινά αφορούσε σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών, στο 15 - 16%. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά δεν κόλλαγαν στην διάρκεια των διακοπών, αλλά ότι επειδή τα παιδιά -και ιδιαίτερα αυτά του Δημοτικού- νοσούν συχνά ασυμπτωματικά και αφού απουσίαζε αυτός ο τακτικός έλεγχος, δεν διαγιγνώσκονταν.

Χαμηλός ο δείκτης θετικότητας

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τις αρχές της εβδομάδας, οπότε και διενεργήθηκε μαζικός έλεγχος των παιδιών σχολικής ηλικίας, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός. Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη της τρέχουσας εβδομάδας δηλώθηκαν τα αποτελέσματα περισσότερων από 2 εκατ. self-test και ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά 4 ως 18 ετών ήταν μόλις 1,4%.

«Η αύξηση, λοιπόν, των νέων διαγνώσεων στα παιδιά, που ακολουθεί το εντατικό testing που εφαρμόσαμε με το άνοιγμα των σχολείων και που υπενθυμίζω ότι τώρα πια αφορά οριζόντια όλο τον πληθυσμό, τους εμβολιασμένους και μη μαθητές, θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας. Τα παιδιά που διαγνώσαμε αυτή την εβδομάδα, ακριβώς λόγω της εφαρμογής του πρωτοκόλλου, εάν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν ανάμεσα μας, συμμετέχοντας στην διασπορά», ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:.

«Με την αναγνώριση των παιδιών, που κόλλησαν πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων, θα μειώσουμε σημαντικά την διασπορά στο σπίτι, στο σχολείο αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, αφού θα διαγνώσουμε και εμβολιασμένους γονείς τους που το περνάνε με ήπια συμπτώματα ή εντελώς ασυμπτωματικά και συνέχιζαν τις δραστηριότητες τους κανονικά. Η έγκαιρη, λοιπόν, απομόνωση περισσότερων ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών ασθενών θα μειώσει αποτελεσματικά την διασπορά στην κοινότητα».
Αναφερόμενη στις νοσηλείες παιδιών η καθηγήτρια σημείωσε ότι υπάρχει μία μόλις υποσημαινόμενη, μη αξιόλογη αύξηση, ωστόσο δεν υπάρχει διαφορά στη βαρύτητα της νόσου.

Παιδιά με συμπτώματα - Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε οδηγίες προς τους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν εάν το παιδί τους παρουσιάσει «ύποπτα» συμπτώματα:

  • Οποιοδήποτε παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού θα πρέπει να κάθεται σπίτι του. Δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο.
  • Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ, με self-test αρχικά και να επιβεβαιώνεται με rapid.
  • Δεν χρειάζεται να προσέρχονται όλα τα παιδιά με λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού στο νοσοκομείο, ούτε καν στον παιδίατρο. Εφόσον υπάρχει κάποιος παιδίατρος, ο οποίος παρακολουθεί το παιδί, σωστό είναι να έρθει σε επαφή ο γονιός, να ενημερώσει -ιδιαίτερα αν το self-test είναι θετικό- και από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, αρκεί η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, εφόσον το παιδί είναι καλά.
  • Το παιδί πρέπει να παρακολουθείται καθημερινά για τη σωστή λήψη υγρών και τροφής, αν είναι ζωηρό και για όλα όσα οι γονείς γνωρίζουν ότι ισχύουν γενικότερα για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Στα νοσοκομεία έχουμε σημαντική αύξηση προσέλευσης παιδιών για εργαστηριακό έλεγχο και δυστυχώς και για επιβεβαίωση self-test, το οποίο δεν θα πρέπει να γίνεται γιατί έχουμε πει ότι για τα self-test, που βγαίνουν θετικά, προκειμένου να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, αρκεί η επιβεβαίωση με ένα rapid στο φαρμακείο ή σε ένα εργαστήριο» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να προσέρχονται τα παιδιά στο νοσοκομείο για PCR, εφόσον παρακολουθούνται τηλεφωνικά από τον παιδίατρο, γιατί αυτό δημιουργεί αρκετές δυσλειτουργίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: Συνοπτικός οδηγός για τα σχολεία - Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Γεραπετρίτης: Απολύτως επιτυχές το άνοιγμα των σχολείων

Εξαδάκτυλος στο Insider: «Η Όμικρον συνιστά δύο απειλές» - Τι λέει για επιτάξεις, σχολεία, υποχρεωτικότητα

Όλες οι ειδήσεις

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις

16:33

Τσίπρας: Να κάνουμε πράξη το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς»

16:18

Meteo:Τοπικές βροχές την Κυριακή στα δυτικά και λίγες ασθενείς στα κεντρικά και νότια

15:57

Στο Καζακστάν ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας 4 και 5 Δεκεμβρίου

15:46

Μητσοτάκης: Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα στην Αθήνα τους ηγέτες του ΕΛΚ

15:36

Bloomberg: Η Ρωσία καρπώθηκε ουκρανικά σιτηρά αξίας ενός δισ. δολαρίων

15:06

Γεωργαντας: Η ποιότητα των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα αποτελεί τη σημαντικότερη διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό

14:50

Απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων για τους ΟΤΑ

14:33

Σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων 2-4 μέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση

14:19

Κ. Λαζαράκης: Ο Έλληνας MW μιλάει για το ελληνικό κρασί και τον «Χάρτη των Γεύσεων»

14:15

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Αττική Οδό - Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

14:10

Σουηδία: Ένα μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) απελάθηκε στην Τουρκία

13:59

Χάρι Στάιλς, Ντέιζι Ρίντλεϊ και Νίκολα Πελτζ Μπέκαμ τιμήθηκαν από την PETA

13:54

Ανδρουλάκης για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε για μια ζωή με ίσα δικαιώματα

13:49

Χατζηδάκης: Στην τοξική αντιπολίτευση και τα ξεπερασμένα τσιτάτα του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς απαντάμε με κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα

13:41

Υπ. Εσωτερικών: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία και την εκλογική διαδικασία κατοίκων εξωτερικού

13:29

Υπ. Υποδομών: Δημοπρατείται η επέκταση του Μετρό προς Ίλιον

13:22

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Αλμπέρτο Νουνιεθ Φεϊχό

13:18

Σεισμικές δονήσεις 3,9 και 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν στη νότια Εύβοια

13:16

Μητσοτάκης: Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα

13:10

Ινδονησία: Σεισμός στη Δυτική Ιάβα - δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τσουνάμι

13:00

Ακίνητα: Η ραγδαία άνοδος των ενοικίων στην Ελλάδα και η διαθεσιμότητα «κοινωνικής κατοικίας» στην Ευρώπη

12:55

Βουλή: Θέματα συμβάσεων στη ΛΑΡΚΟ ρυθμίζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

12:52

Βαρβιτσιώτης για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Προσβασιμότητα, ισότητα, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς

12:45

Κοντόπουλος (ΧΑ): «Επίθεση» για την προσέλκυση επενδύσεων