Μόσιαλος: Αναμένουμε έκρηξη κρουσμάτων - «Ασπίδα» ενάντια στην Όμικρον η τρίτη δόση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόσιαλος: Αναμένουμε έκρηξη κρουσμάτων - «Ασπίδα» ενάντια στην Όμικρον η τρίτη δόση
Το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ.

Ηπιότερη η μετάλλαξη Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα, ανέφερε στο OPEN ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. κ. Ηλίας Μόσιαλος. Επεσήμανε μάλιστα πως οι 2 δόσεις του εμβολίου δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της ήπιας νόσου.

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την «Όμικρον», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Τόνισε δε πως θα χρειαστούν μέτρα για την αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ προέβλεψε πως η επέλαση της μετάλλαξης θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους.

Όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, με βάση τα πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια από την Δέλτα αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τα κλινικά δεδομένα. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Όμικρον σε σχέση με της Δέλτα σε πληθυσμούς ανεμβολίαστων. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», επεσήμανε.

Συμπεράσματα όμως μπορούν να βγουν από την μέχρι τώρα πορεία της μετάλλαξης και της πανδημίας σε χώρες όπως είναι η Νότια Αφρική και η Μεγάλη Βρετανία.

Είναι όντως πιο ήπια από την Δέλτα;

O κ. καθηγητής τόνισε μάλιστα ότι το ερώτημα που υπάρχει είναι αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πραγματικά πιο ήπια από τη Δέλτα ή αν την βλέπουμε ως ηπιότερη επειδή έως τώρα προσβάλλει νεότερους πληθυσμούς, όπως ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής που είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας.

Εξηγώντας την παγκόσμια ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αυτό συμβαίνει διότι η νέα μετάλλαξη παρακάμπτει όλα τα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο. «Αυτό είναι δεδομένο, το γνωρίζουμε τόνισε» και υπογράμμισε ότι αναφέρεται στις δύο πρώτες δόσεις των εμβολίων.

Η τρίτη δόση προστασία από τη βαριά νόσηση

«Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει». Η τρίτη δόση χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο, τόνισε. «Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια είναι δεδομένο».

Φόβοι μην κολλήσουν μαζικά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ

Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα και αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. Το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ.

Ο καθηγητής επεσήμανε πάντως ότι το νέο κύμα που θα προκαλέσει η Όμικρον θα είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που έφερε η Δέλτα καθώς μεταδίδεται ταχύτερα.

Το σημαντικότερο μέτρο είναι είναι η μάσκα

Ο καθηγητής του LSE μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα κρούσματα της Όμικρον το επόμενο διάστημα θα είναι χιλιάδες και στη χώρα μας καθώς δε θα αργήσει να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στην Ελλάδα αντικαθιστώντας τη Δέλτα.

Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν νέα και δραστικά μέτρα. Όπως τόνισε, η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους θα πρέπει αν επιβληθεί και όλοι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να φορούν τη μάσκα KN95, η οποία θα πρέπει παρέχεται από τον εργοδότη.

Τέλος, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν βρισκόμαστε σαν χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επομένως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider