Ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ: «Ανάσα ζωής» οι προτάσεις του υπουργού Υγείας για το claw back 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ: «Ανάσα ζωής» οι προτάσεις του υπουργού Υγείας για το claw back 
Για το 2022 ο υπουργός Υγείας πρότεινε να υπάρξει διαβούλευση για τη θεσμική εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν σημαντικά την επιβάρυνση του κλάδου με claw back έως και τον μηδενισμό του.

«Ανάσα ζωής» δίνουν οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, αναφορικά με την Π.Φ.Υ. και το claw back, έτσι όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με το Συντονιστικό Όργανο των Σωματείων του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να «παγώσουν» οι προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις, εν αναμονή νέας συνεδρίασης με τον υπουργό.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2020, ο υφιστάμενος προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2021 θα ανέλθει στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και από ιδίους πόρους του Υπουργείου Υγείας, ενώ γίνεται προσπάθεια για πιθανή μικρή περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2021.

Για το 2022 ο υπουργός Υγείας πρότεινε να υπάρξει διαβούλευση για τη θεσμική εξεύρεση λύσεων που θα περιορίσουν σημαντικά την επιβάρυνση του κλάδου με claw back έως και τον μηδενισμό του. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2022.

Αναφορικά με την αμοιβή μέσω ποιοτικών κριτηρίων ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών, προκειμένου να καθοριστεί η μέθοδος και ο τρόπος εφαρμογής αυτών.

Σε σχέση με την ΣΔΙΤ ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση για την διαβούλευση του τρόπου εφαρμογής αυτής της συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς υγείας.

Σχετικά με τη δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για την αποζημίωση των προληπτικών εξετάσεων στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών, ο Υπ. Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι οι εξετάσεις του συγκεκριμένου προγράμματος (ΔΟΞΙΑΔΗΣ) θα αποζημιώνονται από το ταμείο Ανάπτυξης και θα είναι ένας αυτόνομος κωδικός.

Προς τη θετική κατεύθυνση οι προτάσεις

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. ζήτησε από την πλευρά του τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΕ, που να αφορά αποκλειστικά τις δαπάνες οι οποίες προκύπτουν εξαιτίας της COVID-19 και χωρίς την επιβολή claw back, ο οποίος προϋπολογισμός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ. «Είναι αναμενόμενη η αύξηση των δαπανών όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά από νόσηση από την COVID-19, απαιτούν τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, triplex καρδιάς και βιοχημικό έλεγχο ένα μήνα μετά τη νόσηση και ενδεχομένως επανέλεγχο σε 4 ή 6 μήνες μετά από τη νόσηση», σημειώνουν οι εκπρόσωποι των φορέων σε σχετική ανακοίνωση. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε νέα συνάντηση.

Την Παρασκευή 05/11/2021 το Συντονιστικό Όργανο συνεδρίασε με την συμμετοχή όλων των φορέων Π.Φ.Υ. και αξιολόγησε τις προτάσεις του υπουργού Υγείας.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι υφιστάμενες προτάσεις του Υπουργού Υγείας μπορεί να μην επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά ότι σίγουρα δίνουν μια ανάσα ζωής μέχρι να συζητηθούν και να εφαρμοστούν τα θεσμικά μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του claw back έως και τον μηδενισμό του.

Ομόφωνη απόφαση είναι ότι οι προτάσεις του υπουργού Υγείας είναι προς την θετική κατεύθυνση και για πρώτη φορά δίνεται μία τόσο σημαντική έξτρα χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις και αποφασίστηκε να μην προχωρήσει ο κλάδος σε κινητοποιήσεις, εν αναμονή νέας συνεδρίασης με τον υπουργό Υγείας, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider