Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας - Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας - Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ
Διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού αναμένουν σε θαλάμους στο ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου, με λίστα αναμονής έως 24 ώρες.

Οριακή είναι ήδη η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο.

Διασωληνωμένα περιστατικά κορονοϊού αναμένουν σε θαλάμους στο ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου, με λίστα αναμονής έως 24 ώρες, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, λόγω αναστολών εργασίας είναι αδύνατη η λειτουργία νέων αυτοσχέδιων κλινών ΜΕΘ, όπως στις προηγούμενες φάσεις της επιδημίας.

«Να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή εργασίας. Οι ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ κορονοιου γέμισαν στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και υπάρχουν περιστατικά σε λίστα αναμονής τα οποία διεκπαιρεώνονται ευτυχώς ακόμη μέσα στο 24ωρο», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνοντας λόγο για 4 διασωληνωμένα περιστατικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και ένα στο Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται, αποδίδοντας την κατάσταση στις αναστολές εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών.

«Δεν είναι σε θέση τα νοσοκομεία να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδειες ΜΕΘ, όπως στη δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας, λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή», δηλώνει χαρακτηριστικά και θέτει στο Υπουργείο Υγείας και τους επιστήμονες το εξής ερώτημα:

«Τι είναι πιο επικίνδυνο; Να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ κορoνοϊου με την επιστροφή των συναδέλφων που είναι σε αναστολή, με δύο rapid test την εβδομάδα ή να μην υπάρχουν ΜΕΘ και να καταλήγουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής»;

ΜΕΘ στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έτσι όπως καταγράφεται από την ΠΟΕΔΗΝ:

Κεντρική Μακεδονία

ΑΧΕΠΑ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες
Την Τρίτη υπήρχαν 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής, αλλά βρέθηκαν κρεβάτια.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 30 ασθενείς στις 30 κλίνες
Χθες το πρωί υπήρχε ένας διασωληνωμένος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) covid μετά από εφημερεία, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι. Στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ δεν λειτουργούν 9 κλίνες ΜΕΘ από δωρεά λόγω έλλειψης προσωπικού
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 6 ασθενείς στις 8 κλίνες
ΚΑΤΕΡΙΝΗ: κανένας ασθενής στις 4 κλίνες
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 3 ασθενείς στις 6 κλίνες
ΣΕΡΡΕΣ: 8 ασθενείς στις 10 κλίνες
ΕΔΕΣΣΑ: κανένας ασθενής στις 5 αυτοσχέδειες κλίνες
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 5 ασθενείς στις 6 κλίνες
ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ: 106 με τις 5 να είναι οι αυτοσχέδιες της ΕΔΕΣΣΑΣ
ΚΑΤΗΛΛΕΙΜΕΝΕΣ: 89, ΚΕΝΕΣ: 12 και οι 5 αυτοσχέδιες της ΕΔΕΣΣΑΣ

Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού που λειτουργούν είναι ελάχιστες
Ειδικότερα, λειτουργούν 6 κλίνες στην Πτολεμαΐδα, οι οποίες είναι γεμάτες και 5 στην Κοζάνη, εκ των οποίων οι 3 είναι κατειλημμένες. Κανένα από τα άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας δεν διαθέτει ΜΕΘ COVID. Τα περιστατικά διακομίζονται προς κεντρική Μακεδονία.

Κοκκινίζει η Βόρεια Ελλάδα

Η βόρεια Ελλάδα προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές καθώς η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά 50%, ξυπνώντας μνήμες του 2020. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν πέντε «κόκκινες» περιοχές (Πιερίας, Ημαθίας, Πρέβεζας, Καβάλας και Αργολίδας), ενώ στον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη προστέθηκαν άλλες τρεις (Καστοριάς, Ξάνθη, Δράμα), οι οποίες οδηγούνται σε περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία.

Χθες, Τετάρτη, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησαν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες και τα ποσοστά εμβολιασμών που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών και τις ενέργειες που προωθούνται για την ενίσχυση του συστήματος με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider