Υγεία
16-09-2021 | 22:53

Τσιόδρας: Θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Τσιόδρας: Θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το σύστημα υγείας που θα χρειαστεί αναβάθμιση, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού», υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα», που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο καθηγητής σημείωσε ότι αλλάζουν πλέον τα δεδομένα, όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη, καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού. Μάλιστα, ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και αυτό εξηγεί τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους. 

Ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης όμως σε υψηλά επίπεδα, με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί και μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του, ενώ πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περιγύρου τους.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου με την τρίτη δόση, ο καθηγητής παρέπεμψε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, στην οποία επιβεβαιώνεται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο, στις ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.