Υγεία
15-09-2021 | 17:32

Covid-19: Αμφίδρομη η σχέση της με το διαβήτη και την παχυσαρκία

Μοιράσου το
Covid-19: Αμφίδρομη η σχέση της με το διαβήτη και την παχυσαρκία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μια αμφίδρομη σχέση συνδέει τη λοίμωξη που προκαλείται από το νέο κορονοϊό με το διαβήτη και την παχυσαρκία. Τόσο ο διαβήτης, όσο και η παχυσαρκία, αποτελούν δυσμενείς παράγοντες στην αντιμετώπιση του νέου κορoνοϊού, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. 

Έρευνες έδειξαν πως ποσοστό 20,6% των διαβητικών ασθενών που νοσηλεύτηκαν, κατέληξαν μετά από 28 ημέρες νοσηλείας, ενώ όσοι νόσησαν από COVID-19 είναι πιθανό να εκδηλώσουν σακχαρώδη διαβήτη. Όσον αφορά στην παχυσαρκία, η πανδημία την έχει αυξήσει, αφού στις ΗΠΑ, το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών, ηλικίας 5-11 ετών, έφτασε το 8,7%. Επιπροσθέτως, οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάρρωσή τους από τον ιό.  

Ο τομέας της υγείας, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, έχει δεχθεί τεράστια πίεση από την πανδημία του νέου κορονοϊού και κάθε μέρα δοκιμάζονται τα όριά του. Παρά το γεγονός πως η νόσος COVID-19 είναι στο επίκεντρο, οι επιστήμονες της υγείας έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα και άλλες ασθένειες, οι οποίες ταλαιπωρούν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Η 5η Επιστημονική Συνάντηση, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού 17-19/9, έχει θέσει ως στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για όλα τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και πολλά άλλα που ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Η θεματολογία του συνεδρίου αφορά την παχυσαρκία και τη σχέση της με τις κακοήθειες, την εξέταση του διαβήτη στο πλαίσιο όλων των παραμέτρων του και την προσπάθεια πρόληψης και αναστροφής, την ανάλυση του λιπώδους ήπατος, καθώς και τις διαταραχές του μεταβολικού ρυθμού.

 «Στόχος μας είναι, να ενημερωθούν όσο δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι τόσο για την COVID-19 η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του τομέα της υγείας και μας έχει ταλαιπωρήσει πολύ, όσο και για άλλες, εξίσου σημαντικές παθήσεις, ώστε να γνωρίζουν τα τελευταία δεδομένα γύρω από αυτές», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. Γ.Ν.Α. «Η Ελπίς», καθώς και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.

Η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο και τη συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της COVID-19. Επίσης, θα παρουσιαστούν όλα τα νέα στοιχεία του κλάδου της υγείας από κορυφαίους επιστήμονες της χώρας που έχουν διακριθεί για το έργο τους στον συγκεκριμένο κλάδο.       

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στη νόσο COVID-19, στις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες της, στις ειδικές λοιμώξεις των ασθενών ΜΕΘ, στην ακριβή κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, στο παράξενο σύνδρομο Post COVID, το οποίο απασχολεί ως μια νέα αναδυόμενη κλινική οντότητα τους θεραπευμένους ασθενείς για μήνες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο αλλά και στην εμπειρία που απέκτησε η υγειονομική κοινότητα από την αντιμετώπιση της ισπανικής γρίπης, πριν έναν αιώνα.

Η 5η Επιστημονική Συνάντηση θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα, στο Grecotel Filoxenia Hotel, από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου. Θα διεξαχθεί υβριδικά, τόσο με τη φυσική παρουσία των συνέδρων, όσο και διαδικτυακά. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να το παρακολουθήσει με τη χρήση του προσωπικού barcode που θα του χορηγηθεί με την εγγραφή στην διεύθυνση: https://www.5synantisieekdm.gr/general-info/.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.