Τζανάκης: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε στρατό, εκκλησία, εκπαιδευτικούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανάκης: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε στρατό, εκκλησία, εκπαιδευτικούς
«Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υπέρ του εμβολιασμού όλου του στενού κρατικού παράγοντα, περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, αστυνομικών αλλά και ιερέων, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες... Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει, ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;», διερωτήθηκε.

«Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η εκκλησία δεν πρέπει να μείνει στις εγκυκλίους.

Εμβολιασμοί σε παιδιά

«Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αποκλιμάκωση ενδεχομένως να φτάσουμε και στα 2.000 κρούσματα σαν κινητό μέσο όρο την εβδομάδα, 40% μείωση σε σχέση με το peak τέλος Αυγούστου εξήγησε.

«Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή συνολικά έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά. Δεν έχουν αρρωστήσει έχουν νοσηλευτεί, τρία έχουν διασωληνωθεί. Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση ο καθηγητής σημείωσε ότι οι ευπαθείς ομάδες, π.χ. οι μεταμοσχευμένοι έχουν μειωμένη κυτταρική ανοσία, επομένως τα κύτταρα μνήμης τους δεν δουλεύουν καλά παράγουν μειωμένο αριθμό τίτλων αντισωμάτων αυτή η ομάδα έχει μεγάλη ωφέλεια από την τρίτη ομάδα, συν οι άνω των 80 που επίσης έχουν αμυντικό σύστημα που έχει ατονήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider