Εμβολιασμός εφήβων: Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβολιασμός εφήβων: Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία
Η συχνότητα εισαγωγής στο Νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της Covid-19 εντάσσεται ο εμβολιασμός των εφήβων 15-17 ετών, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη γονικής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, αποτελούν το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό σύνδρομο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, με θνητότητα 1,2%.

Παράλληλα, είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της της Covid μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο "Post-Covid Σύνδρομο".

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς των νόσων, δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο Νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότιαπό τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία, ένα ποσοστό που αγγίζει το 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες 31%, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα, «τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά - εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους».

Όσον αφορά στο θέμα της μεταδοτικότητας, οι μελέτες κατά την επιδημία της Covid δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού, ο οποίος θα συμβάλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων.

Ταυτόχρονα, με τον εμβολιασμό των εφήβων, υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί για διάφορους λόγους, να έχουν μείνει ανεμβολίαστα.

Ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού

Η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευεξία των εφήβων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης συχνότητας άγχους, διαταραχών διατροφής και ύπνου, κατάθλιψης και διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Μελέτη έχει δείξει ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των εφήβων κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19 ήταν γύρω από τη διακοπή των κοινωνικών τους αλληλεπιδράσεων και δραστηριοτήτων, παρά σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό ή την ανάπτυξη νόσου. "Ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12 έως 18 ετών μπορεί να σημαίνει ότι μπορούν να ξαναρχίσουν πιο γρήγορα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες και να επανέλθει η κοινωνικοποίησή τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η κοινωνική απομόνωση, το άγχος και τα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την εφηβεία είναι πιθανό να συνεχιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων είναι πολύ ενοχλητικό για τα παιδιά και τις οικογένειές τους και προκαλούν σημαντικές κοινωνικές, υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα της εξ αποστάσεως μάθησης είναι χαμηλότερη από ό, τι η δια ζώσης εκπαίδευση, προκαλώντας αρνητικές εκπαιδευτικές επιπτώσεις, όπως η μείωση της απόδοσης, τα μειωμένα κίνητρα στο σχολείο και στο σπίτι και ο αυξημένος κίνδυνος εγκατάλειψης του σχολείου.

Μελέτη από την Ολλανδία, που βασίστηκε στο κλείσιμο των σχολείων οκτώ εβδομάδων το 2020 λόγω της πανδημίας, αποκάλυψε μια απώλεια μάθησης ισοδύναμη με το ένα πέμπτο ενός σχολικού έτους, την ίδια περίοδο που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Οι απώλειες ήταν έως και 60% μεγαλύτερες μεταξύ μαθητών από νοικοκυριά με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Το παρατεταμένο κλείσιμο σχολείων επηρέασε επίσης σημαντικά την υγεία των παιδιών και των εφήβων, καθώς το 18-60% των νέων βρέθηκε ότι κινδυνεύουν ψυχολογική δυσφορία, ιδιαίτερα άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο χρόνος μπροστά στις οθόνες και η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε, η σωματική δραστηριότητα μειώθηκε, ενώ η καθιστική συμπεριφορά και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αυξήθηκαν.

"Ο εμβολιασμός σε εφήβους θα μπορούσε να αποτρέψει σημαντικά το παρατεταμένο κλείσιμο του σχολείου και τις διακοπές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και σταδιακά να επιτρέψει τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας στο σχολείο και των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση φυσικής απόστασης, που μπορεί να είναι ενοχλητικά για την σχολική ζωή", αναφέρει το ECDC.

Παρακολουθείται στενά η ασφάλεια

Τα εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι τα mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους από ότι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.

Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς, στις αρχές Μαΐου, για να ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες και η έγκριση για αυτές τις ηλικίες του εμβολιασμού από Οργανισμούς, όπως ο FDA και ο ΕΜΑ.

Στην Ευρώπη, κάθε Κράτος διαμορφώνει, όπως για όλα τα εμβόλια, την δική του στρατηγική και ήδη, κάθε μέρα, αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού διαφόρων ηλικιών, παιδιών και εφήβων.

Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που ήδη το εφαρμόζουν. Υπό δημοσίευση είναι μία πολυκεντρική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.

Μέχρι τις 21/6 είχαν γίνει 8.000.000 δόσεις σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και σε 6.000.000 παιδιά είχαν δοθεί και οι δυο δόσεις του εμβολιασμού.

Μεταξύ αυτών καταγράφησαν, 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας, που αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

Πάντως, σε τεχνική έκθεσή του για τον εμβολιασμό των εφήβων (1/6/2021), το ECDC αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μετάδοσης τους SARS-CoV-2 σε εφήβους και νεότερους ενήλικες» καθώς και ότι «πολύ λιγοστά δεδομένα σχετικά με την -μετά την κυκλοφορία- ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19, μεταξύ εφήβων και νεότερων ενηλίκων, είναι επί του παρόντος διαθέσιμα».

«Απαιτείται, συνεχής επιτήρηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις, όπως αυτή που αναφέρθηκε, δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων, όπως συμπεραίνουν και οι ερευνητές που δημοσίευσαν την προαναφερθείσα μελέτη.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, διατυπώνει τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης μετά από ενημέρωση.

Παράλληλα, θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό. Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής.

Είναι κάτι το οποίο θα επαναφέρει έτσι τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία της Covid», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός ηλικιών 15-17 ετών με mRNA στην Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Γιατί αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των εφήβων

Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων κατά της Covid-19 ανά τον κόσμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider