Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός ηλικιών 15-17 ετών με mRNA στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά ο εθελοντικός εμβολιασμός ηλικιών 15-17 ετών με mRNA στην Ελλάδα
Ενημέρωση Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους για τους εμβολιασμούς
Πράσινο φως για τον εμβολιασμό των εφήβων στη χώρα μας κατά της νόσου. Η πλατφόρμα για τους γεννημένους το 2006 θα ανοίξει στις 13 Ιουλίου.

Eiσήγηση για τον εθελοντικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στις ηλικίες 15-17 ετών με σκευάσματα τεχνολογίας mRNA στην Ελλάδα δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα από την πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά την προστασία από την μετάλλαξη Δ, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, «οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά».

«Την ίδια στιγμή η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε επιπτώσεις στην ψυχολογία τους.

Η νόσηση των εφήβων παίζει επίσης ρόλο στην γενική μεταδοτικότητα.

Τα εμβόλια κατάλληλα για τους έφηβους είναι τα mRNA και αυτά χρησιμοποιούνται όπου ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει».

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει την δική του στρατηγική για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Το κυρίαρχο θέμα ελέγχου, είναι περιστατικά περικαρδίτιδας - και σε 6 εκ. εμβολιασμών, έχουν καταγραφεί 250 ήπιες περιπτώσεις περικαρδίτιδας, κάτι που δεν αναιρεί το όφελος των εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται με γονική συναίνεση και -σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους- η πλατφόρμα για τους γεννημένους το 2006 θα ανοίξει στις 13 Ιουλίου.

Ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι αύριο ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές.

Υπογράμμισε ότι αυτή τι στιγμή υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού για όλα τα εμβόλια, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 7 μέρες περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Επίσης ανέφερε ότι αναρτήθηκε στον ιστότοπο emvolio.gov.gr η πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατ οίκον των ατόμων με σοβαρή αναπηρία.

Συνολικά έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα 5 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό 47,7% και τα 4 εκατ. που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 38,2%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000 εμβολιασμοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider