Επιτροπή Βιοηθικής: Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορονοϊό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτροπή Βιοηθικής: Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορονοϊό
Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα συστήνει η Επιτροπή προς την κυβέρνηση.

Στα 3 μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν από την κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορονοϊού αναφέρεται η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.

Η Επιτροπή κάνει λόγο για «πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».

Ακόμα, σημειώνεται πως «η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα και μιλώντας για το θέμα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε πως αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση θα τη μελετήσει και θα λάβει τις αποφάσεις της με γνώμονα τη δημόσια υγεία και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, στην αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνη και βεβαίως με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία», είπε.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής:

«Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για τα εγκεκριμένα εμβόλια, τα δεδομένα εμβολιασμού για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες στην Ελλάδα, τις αρχές της αυτονομίας, της ωφέλειας και της μη-βλάβης, την αρχή της αναλογικότητας, και τη νομική διάσταση του ζητήματος, προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider