FDA: Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας με μία δόση την εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
FDA: Νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας με μία δόση την εβδομάδα
Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται μία φορά την εβδομάδα και θεωρείται ότι θα αλλάξει το «παιχνίδι» στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πήρε «πράσινο φως» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η σεμαγλουτίδη (2,4 mg,) αποτελεί το το πρώτο και μοναδικό συνταγογραφούμενο φάρμακο για απώλεια βάρους με δόση μία φορά την εβδομάδα. Δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο φάρμακο, καθώς εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες ως φάρμακο για τον διαβήτη. Όμως, οι πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι σε διαφορετική δοσολογία, έχει ισχυρή και αποτελεσματική δράση για την καταστολή της όρεξης. Έχει τη μορφή μίας εβδομαδιαίας ένεσης, με την οποία ο ασθενής λαμβάνει ουσιαστικά, την ορμόνη GLP-1, που ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και τον βοηθά να τρώει λιγότερο.

Η σεμαγλουτίδη ενδείκνυται για χορήγηση, ταυτόχρονα με διατροφικό πρόγραμμα μειωμένων θερμίδων και αυξημένη σωματική δραστηριότητα, σε ενήλικες με παχυσαρκία (ΔΜΣ ≥30) ή με υπερβολικό βάρος (ΔΜΣ ≥27), που έχουν ιατρικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το βάρος τους. Σημειώνεται ότι η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τουλάχιστον 60 άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και η Covid-19, και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Παγκοσμίως, πάσχουν από τη νόσο 650 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ διαρκώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού αλλά και της σοβαρότητας των περιστατικών, καθώς το 39% των ενηλίκων παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι.
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, στην Ελλάδα η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Η έγκριση από τον FDA βασίστηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος κλινικής δοκιμής STEP (Semaglutide Effect in People with Obesity), το οποίο περιελάμβανε κλινικές δοκιμές τεσσάρων φάσεων στις οποίες συμμετείχαν περίπου 4.500 ασθενείς.
Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν σεμαγλουτίδη (2,4 mg,), σε συνδυασμό με διατροφικό πρόγραμμα μειωμένων θερμίδων και αυξημένη σωματική δραστηριότητα πέτυχαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (διατροφικό πρόγραμμα μειωμένων θερμίδων και μόνο αυξημένη σωματική δραστηριότητα).

Στην πρώτη φάση των δοκιμών, οι ασθενείς πέτυχαν ένα μέσο ποσοστό απώλειας βάρους 14,9% στις 68 εβδομάδες έναντι του 2,4% με το εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, το 83,5% των ασθενών πέτυχε μείωση 5% ή περισσότερο του σωματικού βάρους έναντι 31,1% με το εικονικό φάρμακο. Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ναυτία, διάρροια, έμετος, δυσκοιλιότητα και κοιλιακό άλγος.

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει αυτό το μέγεθος απώλειας βάρους με ένα φάρμακο. Αυτή η έγκριση δίνει στα άτομα με παχυσαρκία μια εβδομαδιαία, μη χειρουργική επιλογή, με αποτελέσματα που δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ ξανά με ένα φάρμακο κατά της παχυσαρκίας», ανέφερε σχετικά ο Δρ Robert Kushner, καθηγητής Ιατρικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης στην Ιατρική Σχολή “Feinberg” του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, στο Σικάγο. «Η έγκριση του αποτελεί σημείο καμπής για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την ιατρική διαχείριση της παχυσαρκίας και να βοηθήσουν στη βελτίωση της χρόνιας διαχείρισης του βάρους για τους ασθενείς».

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται ως χρόνια ασθένεια και ζήτημα υγείας από κορυφαίους οργανισμούς υγείας, όπως η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Κοινωνία της Παχυσαρκίας και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, μεταξύ άλλων διεθνών οργανισμών. Στην ανάπτυξή της συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η παχυσαρκία εξακολουθεί να θεωρείται ένα προσωπικό ελάττωμα και όχι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί θεραπεία, όπως και κάθε άλλη χρόνια ασθένεια. Αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής, τόσο μέσω της κοινωνικής μεροληψίας και του στιγματισμού, όσο και λόγω της σχέσης της με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Joe Nadglowski, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Coalition Action Obesity. «Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας και την ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπισή της. Η επέκταση ασφαλών και κλινικά αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών για τη διαχείριση της παχυσαρκίας είναι καλά νέα τόσο για τα άτομα με παχυσαρκία και όσο και για την ιατρική κοινότητα».

Η Novo Nordisk αναμένει να κυκλοφορήσει το φάρμακο, με την εμπορική ονομασία Wegovy, εντός του μήνα.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παχυσαρκία σημαίνει πιο μακροχρόνια συμπτώματα για την COVID-19

Η παχυσαρκία είναι σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου θανάτου από Covid-19 για τους άνδρες

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι COVID-19

gazzetta
gazzetta reader insider insider