ΠΙΣ: Δικαίωση από το ΣτΕ για την ακύρωση των εκλογών του 2019

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΙΣ: Δικαίωση από το ΣτΕ για την ακύρωση των εκλογών του 2019
Το ΣτΕ έκρινε ότι ο υπουργός ασκεί μόνο έλεγχο νομιμότητας και δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας.

Την ακύρωση της πράξης του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος αρνήθηκε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) το 2019, επικαλούμενος παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Μετά από προσφυγή του ΠΙΣ, το ΣτΕ έκρινε ότι ο υπουργός ασκεί μόνο έλεγχο νομιμότητας και δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις αρχαιρεσίες της 3.3.2019 πλειοψήφησε ο συνδυασμός «Δημοκρατική Κίνηση- Ενότητα-Συνεργασία» με ποσοστό 61,79% και έλαβε 9 από τις 15 θέσεις του ΔΣ, ενώ στις 16.3.2019 το νέο Δ.Σ συγκροτήθηκε σε σώμα.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ακύρωσε τις εκλογές επικαλούμενος παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.
Στις 22.6.2019 διεξήχθησαν επαναληπτικές αρχαιρεσίες, κατά τις οποίες ο συνδυασμός έλαβε 48% και απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. (7 έδρες). Το αποτέλεσμα επικυρώθηκε από τον υπουργό Υγείας, ενώ στις 17.7.2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

«Με την απόφαση 728 /2021 του Γ΄ Τμήματος το ΣτΕ εξασφαλίζεται και για το μέλλον ότι δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στα εσωτερικά του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και συνιστά ηθική δικαίωση των ανθρώπων που σπιλώθηκαν.

Η σημαντική αλλαγή που φέρνει η εν λόγω απόφαση και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον είναι ότι ο εκάστοτε υπουργός Υγείας ασκεί μόνο έλεγχο νομιμότητας και δεν μπορεί να υποκαθιστά τη δικαστική εξουσία στις Δημοκρατίες.

Με την απόφαση αυτή αποκαθίσταται η διοίκηση που προέκυψε από τις εκλογές της 3η Μαρτίου 2019. Και ο ΠΙΣ αλλάζει σελίδα αφήνοντας πίσω τις μαύρες ημέρες του «πραξικοπήματος» Ξανθού με την επιχειρούμενη αλλοίωση της εκλογικής βούλησης του ιατρικού σώματος και την προσβολή του προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους του», αναφέρει ο ΠΙΣ σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξάδακτυλος για κορονοϊό: Όσο συνεχίσουμε να προσέχουμε, θα αρθούν κι άλλα μέτρα

Δικαιώθηκε ο αγώνας του ΙΣΑ για το κοινό ιατρείο διαφορετικών ειδικοτήτων

Εξαδάκτυλος: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού έπρεπε να είναι υποχρεωτικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider