Υγεία
28-04-2021 | 10:26

Τον Μάιο ξεκινούν και οι εμβολιασμοί των 18-30

Newsroom
Μοιράσου το
Τον Μάιο ξεκινούν και οι εμβολιασμοί των 18-30
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μέσα στον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς της ηλικιακής ομάδας 18- 30 ετών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Συνέστησε πως οι πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσοι πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca η υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι απολύτως ασφαλές, επικαλούμενη και την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας λόγο για απειροελάχιστα περιστατικά επιπλοκών στο σύνολο των εμβολιασμένων που είναι πολλά εκατομμύρια. «Οι ηλικίες 40 – 44 θα εμβολιαστούν με το AstraZeneca», κατέληξε. 

Κυριακίδου για εμβόλιο AstraZeneca: Αδιαπραγμάτευτη η ασφάλειά του

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, σχετικά με τις επιφυλάξεις που υπήρξαν από διάφορες χώρες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και την σύγχυση που προκλήθηκε από τις θέσεις Αρχών όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, είπε ότι «προφανώς υπάρχει σύγχυση από τις διατυπώσεις και τις θέσεις που υπάρχουν, για αυτό έχω στείλει επιστολές στους Υπ. Υγείας και ζητώ καλύτερο συντονισμό».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός είναι εθνική αρμοδιότητα και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ προκαλούν κάποια σύγχυση. Εμείς στην ΕΕ έχουμε τέσσερα εμβόλια στο χαρτοφυλάκιο μας, είναι και τα τέσσερα ασφαλή και αποτελεσματικά, έχουν όλα εγκριθεί από τις Αρχές. Αυτά τα τέσσερα εμβόλια θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο μας αυτόν τον χρόνο. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι βασικό για να προχωρήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού και να επιτευχθεί η επαναφορά στην κανονικότητα, αναφέροντας ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορείς να κάνεις πιο γρήγορα».

«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη και αυτό είναι που μετρά για εμάς και χτίζει την εμπιστοσύνη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εκδώσει πριν μια εβδομάδα οδηγίες προς όλα τα κράτη μέλη για όσα ισχύουν για διαφορετικές περιπτώσεις. Τα κράτη μέλη δεν ακολουθούν όλα τις ίδιες προσεγγίσεις. Έχει τεράστια σημασία να μείνουμε στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια ων εμβολίων. Θα θέλαμε όλα τα κράτη μέλη να ακολουθούν κοινή γραμμή», επεσήμανε η κ. Κυριακίδου.

Όπως επεσήμανε η Επίτροπος Υγείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διανεμηθεί πάνω από 190 εκατ. δόσεις και έχει εμβολιαστεί το 26% του πληθυσμού με την πρώτη δόση, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πριν από ένα μήνα. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.