Τι περιμένουμε σήμερα από την ΕΚΤ για τη στήριξη οικονομιών και τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένουμε σήμερα από την ΕΚΤ για τη στήριξη οικονομιών και τραπεζών
Η επέκταση και διεύρυνση του PEPP και η ανανέωση δημοπρασιών παροχής ρευστότητας με αρνητικό κόστος στις τράπεζες αποτελεί την βασική προσδοκία για το σημερινό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

του Γιάννη Αγγέλη

Η εκτός απροόπτου βεβαιότητα για συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής όσο αφορά την ομόφωνη έγκριση του Προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, επιτρέπει στην ΕΚΤ να κινηθεί με το βασικό σενάριο στην σημερινή σύγκλιση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η επέκταση του έκτακτου QE, ήτοι του PEPP κατά 6 ή 12 μήνες και η προσθήκη επιπλέον 400 – 500 δις ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαιά του για την στήριξη του κρατικού και του ιδιωτικού χρέους στην Ε.Ε. αποτελεί το βασικό σενάριο των ανακοινώσεων σήμερα από την κα Λαγκάρντ.

Οι επέκταση αυτή θα συνοδεύεται από ένα νέο κύκλο δημοπρασιών παροχής ρευστότητας στις τράπεζες (TLTROs) με μεγαλύτερη διάρκεια (πέντε έτη), αλλά με το ίδιο (αρνητικό) επιτόκιο, με το οποίο έχει επιτύχει την εξισορρόπηση των ζημιών στις τράπεζες από τις απώλειες λόγω των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση οι σημερινές αποφάσεις της θα ήταν διαφορετικές (περισσότερο επεκτατικές) αν δεν είχε δρομολογηθεί στην Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς ένα τέτοιο συμβάν (πολιτικό και οικονομικό φιάσκο) θα προκαλούσε ισχυρά στοιχεία αναταραχής στις αγορές.

Παρ’ όλα αυτά παραμένει ζητούμενο το πως θα αντιδράσει η ΕΚΤ στο αναμενόμενο (κατά την εκτίμηση των δικών της οικονομολόγων) τσουνάμι υποβαθμίσεων και χρεοστασίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μετά την εκτόνωση των πιέσεων της πανδημίας.

Ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί θέμα να ακολουθήσει και η ΕΚΤ το παράδειγμα της Fed. Να ανακοινώσει δηλαδή την πρόθεσή της (ή τουλάχιστον ότι επεξεργάζεται το θέμα) να αποδεχθεί σαν επιλέξιμα στο έκτακτο QE (δηλαδή στο PEPP) και τα ομόλογα των εταιρειών που ενώ είχαν εκδοθεί με την διαβάθμιση του investment grade, στην συνέχεια υποβαθμίσθηκαν (οι αποκαλούμενοι fallen angels) σε non investment grade. Είναι βέβαιο ότι το θέμα έχει αρχίσει να συζητείται αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν σήμερα αναφορές από την κα Λαγκάρντ γι’ αυτό.

Το ανοικτό ερώτημα για την ΕΚΤ ήταν και παραμένει τι θα γίνει με την μεγάλη ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε επίπεδα επικίνδυνα υψηλά. Σήμερα στην συνέντευξη τύπου η κα Λαγκάρντ θα ερωτηθεί σχετικά και θα είναι εξαιρετικά ενδιάφερον να δημοσιοποιηθεί η εκτίμηση της ΕΚΤ για το θέμα αυτό που ενδέχεται να την υποχρεώσει σε μη προβλέψιμες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider