Aegean: Ελεύθερη «βαρών» και ισχυρότερη συνεχίζει τις επενδύσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aegean: Ελεύθερη «βαρών» και ισχυρότερη συνεχίζει τις επενδύσεις
H Aegean ετοιμάζεται να επιβραβεύσει τους μετόχους της και ανοίγει τα «φτερά» της για ακόμα καλύτερες επιδόσεις, αυξάνοντας περαιτέρω τον στόλο της. 

Μια χρονιά υψηλών επιδόσεων προοικονομούν τα αποτελέσματα της Aegean, με την εταιρεία να γράφει το καλύτερο εννεάμηνο στην ιστορία της και να κλείνει τον κύκλο της πανδημίας έχοντας ισχυροποιήσει την θέση της στην αγορά κι έχοντας καταγράψει σημαντική βελτίωση στα μεγέθη της. Με αυτά ως δεδομένα ο εγχώριος αερομεταφορέας ετοιμάζεται να απαγκιστρωθεί από το ελληνικό Δημόσιο, αποκτώντας το σύνολο των τίτλων κτήσης μετοχών που το τελευταίο κατέχει, να επιβραβεύσει τους μετόχους της, δίνοντας μέρισμα αλλά και να ανοίξει τα «φτερά» της για ακόμα καλύτερες επιδόσεις αυξάνοντας περαιτέρω τον στόλο της.

Οι φετινές επιδόσεις και ο στόχος για το σύνολο του έτους

«Η Aegean όχι μόνο ανέκαμψε πλήρως από την πανδημία, αλλά έχει ισχυροποιήσει τη συνολική της θέση στην αγορά κι έχει καταγράψει σημαντική βελτίωση, σε σχέση και με το 2019» ανέφερε ο Πρόεδρος της αεροπορικής, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της παρουσίασης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Να θυμίσουμε ότι η αεροπορική εταιρεία χάρη στην επένδυση σε νέους προορισμούς, στην αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού και στη στρατηγική αναβάθμιση του στόλου της, παρουσίασε κύκλο εργασιών €1,33 δισ., 30% υψηλότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) €367,4 εκατ., 56% υψηλότερα από πέρυσι και Κέρδη μετά από φόρους 170,7 εκατ. ευρώ, 83% αυξημένα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022. Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Βασιλάκης, η αναλογία καθαρών κερδών προς έσοδα ανήλθε στο εννεάμηνο στο 12,8%, ωθώντας την Aegean να ξεχωρίσει για τις επιδόσεις έναντι των ευρωπαίων εισηγμένων ανταγωνιστών της. Δεδομένου ότι οι αερομεταφορέας κατάφερε να αυξήσει τα μερίδιά του τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά, αλλά και της οικονομίας που ανακάμπτει, αναζωπυρώνοντας και τα ταξίδια των Ελλήνων προς το εξωτερικό, η Aegean αναμένει για το σύνολο του έτους λειτουργικά κέρδη μεταξύ 400 και 415 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων μεταξύ 200-215 εκατ. ευρώ.

Win - Win η συμφωνία με το Δημόσιο

Προσεχώς, τα βλέμματα στρέφονται στην επικείμενη απόκτηση των warrants του δημοσίου, η οποία θεωρείται βέβαια, αφού όπως εξήγησε ο κ. Βασιλάκης πάνω από το 60% των μετόχων της αεροπορικής έχει δηλώσει, με επιστολές προς το Διοικητικό Συμβούλιο, ότι προτίθεται να υπερψηφίσει την απόκτηση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών. Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοσίου να ασκήσει το δικαίωμά του, σημείωσε μάλιστα πως επρόκειτο για μια συμφωνία που αποδείχτηκε επωφελής και για τις δύο πλευρές αφού το Δημόσιο κατάφερε να αυξήσει την αξία των warrants σε σχέση με την περίοδο που εκδόθηκαν, χάρη στις καλές επιδόσεις του αερομεταφορέα. Να υπενθυμίσουμε ότι η επαναγορά θα γίνει έναντι τιμήματος 85,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που μειώνει την συνολική συνεισφορά του κράτους για την ενίσχυση του αερομεταφορέα από τα 120 εκατ. ευρώ στα 34 εκατ. ευρώ. Ποσό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα ποσά που χρειάσθηκε να διαθέσουν άλλες χώρες αντίστοιχου μεγέθους για τη στήριξη των αερομεταφορών τους λόγω της πανδημίας. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου.

Επενδύσεων συνέχεια στο στόλο και στο Κέντρο Συντήρησης κι Εκπαίδευσης

Όσο για το επόμενο έτος, η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα μεγέθη της, με την βοήθεια του νέου της στόλου. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, προβλέπει να παραλάβει έως τον Ιούλιο του 2024, ακόμα τρία αεροπλάνα από την Airbus, φτάνοντας τα 31 από 28 που έχει σήμερα. Μάλιστα ο αερομεταφορέας προχώρησε σε αύξηση της παραγγελίας κατά τρία αεροσκάφη και στη μίσθωση ενός ακόμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών νέας γενιάς στα 50 από 46 που ήταν αρχικά, εκ των οποίων το 60% θα είναι A321neo.

Αντίστοιχα προχωρά και η επένδυση για το Κέντρο Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Συντήρησης Αεροσκαφών και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων (ΜRO) που έχει δημιουργήσει ο αερομεταφορέας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πριν το τέλος του έτους θα λειτουργούν σε αυτό 3 προσομοιωτές είναι ήδη εδώ και το Κέντρο θα υποδεχτεί τους πρώτους πελάτες τον Ιανουάριο. Ακόμα 3 θα δημιουργηθούν του χρόνου με την μεγαλύτερη πρόκληση στην συγκεκριμένη δραστηριότητα να αποτελεί η εξεύρεση στελεχιακού δυναμικού.

Τέλος αναφερθείς στη ζήτηση για το επόμενο έτος σημείωσε ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα με τους τελευταίους 18 μήνες, οι προβλέψεις όμως παραμένουν ευάλωτες, δεδομένων των γεωπολιτικών και των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βασιλάκης (Aegean): Κλείνει ο κύκλος της πανδημίας - Μέρισμα στους μετόχους το 2024

Aegean: Πάνω από το 60% των μετόχων θα ψηφίσουν την εισήγηση Βασιλάκη για εξαγορά των warrants

Aegean: Με συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη το φορολογικό πιστοποιητικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider