«Φτερά» ανοίγει το Ελ. Βενιζέλος και το 2023 - Με νέα δρομολόγια υποδέχεται την χειμερινή περίοδο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φτερά» ανοίγει το Ελ. Βενιζέλος και το 2023 - Με νέα δρομολόγια υποδέχεται την χειμερινή περίοδο
Οι προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρονιάς. Οι νέοι προορισμοί και οι αεροπορικές που αυξάνουν τα χειμερινά τους προγράμματα.

«Φτερά» για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις ανοίγει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ευελπιστώντας μετά τα ρεκόρ του καλοκαιριού να επιτύχει υψηλές επιδόσεις και κατά την χειμερινή περίοδο. Αρωγός σε αυτό είναι αφενός οι θεαματικές, μέχρι σήμερα, επιδόσεις αλλά και τα αυξημένα δρομολόγια και οι νέοι προορισμοί με τους οποίους υποδέχεται το χειμώνα του 2023 -2024.

Ανοδικά και ο Νοέμβριος

Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής οι επιδόσεις του Ελ. Βενιζέλος ξεπερνούν κατά πολύ τόσο αυτές της προηγούμενης χρονιάς όσο κι εκείνες της χρυσής χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό, 2019. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας ανήλθε σε 2,74 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 19,5% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και 18,9% σε σχέση με το προπανδημικό έτος. Ώθηση δόθηκε τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή επιβατική κίνηση που ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 16,6% και 20,8% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, οι επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού παρουσίασαν άνοδο κατά 22% και 17,7% αντίστοιχα.

Η ανοδική αυτή πορεία βελτίωσε και τις επιδόσεις στο δεκάμηνο του έτους, με την επιβατική κίνηση να καταγράφεται κατά 24,9% και κατά 9,6% αυξημένη έναντι του 2022 και του 2019. Σημειωτέον ότι τους πρώτους δέκα μήνες του έτους το αεροδρόμιο υποδέχτηκε 24,42 εκατ. επιβάτες.

Καλύτερες του προηγούμενου έτους και ενδεχομένως και του 2019 αναμένονται και οι επιδόσεις για τη συνέχεια, παρότι η επιβατική κίνηση αρχίζει να φθίνει καθώς η θερινή σεζόν φτάνει στο τέλος της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συγκεκριμένους προορισμούς οι κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η άνοδος της Αθήνας ως προορισμού προσελκύει επισκέπτες και τον Νοέμβριο.

Σε αυτό συμβάλλουν άλλωστε και τα νέα δρομολόγια που έχουν αφετηρία τον ΔΑΑ και αυξάνουν την συνδεσιμότητας της χώρας με ευρωπαϊκούς κι όχι μόνο προορισμούς.

Νέοι προορισμοί και πρόσθετα δρομολόγια

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 αναμένεται να προστεθούν 4 εντελώς καινούργιες συνδέσεις προορισμών αλλά και 32 επιπλέον εξυπηρετήσεις γραμμών (Services) από τις αεροπορικές που εντάσσουν στο χειμερινό πτητικό τους πρόγραμμα και τον προορισμό της Αθήνας.

Στις πιο πρόσφατες προσθήκες εντάσσεται για παράδειγμα η Gulf Air, η οποία αναμένεται να προσθέσει 3 εβδομαδιαία δρομολόγια από την Αθήνα στο Μπαχρέιν από τις 14 Δεκεμβρίου κι έπειτα. Μετά και την συγκεκριμένη αύξηση η εν λόγω εταιρεία θα εκτελεί δέκα δρομολόγια εβδομαδιαίως από και προς τον ΔΑΑ από 7 που είχε μέχρι τώρα.

Με 4 νέους προορισμούς στο δίκτυό της υποδέχεται τη χειμερινή σεζόν και η Aegean Airlines. Πρόκειται για το Σαρμ Ελ Σέιχ - όπου τα δρομολόγια ξεκίνησαν από 13/10, το Κισινάου με δρομολόγια που ξεκίνησαν από 3/11, το Λούξορ από 11/11 και το Ίνσμπρουκ από 22/12. Παράλληλα ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας θα εκτελεί καθημερινά, από τις 11 Νοεμβρίου, και δρομολόγια προς Ντουμπάι ενώ αναβαθμίζει και 5 μέχρι σήμερα εποχικά δρομολόγια εκτελώντας πτήσεις σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα η Αθήνα θα συνδέεται ετησίως με το Αμμάν, το Ελσίνκι, το Όσλο, το Ταλίν και την Τύνιδα. Ακόμα 10 θερινά δρομολόγια μάλιστα (Μπέρμιγχαμ, Μπιλμπάο, Μπρίστολ, Βασιλεία, Μπρατισλάβα, Μπακού, Κολωνία, Νιούκαστλ, Πόρτο και Ρίγα) επεκτείνονται και κατά την χειμερινή περίοδο, όχι όμως καθόλη την διάρκεια του χρόνου

Το διεθνές δίκτυό της από την Αθήνα αυξάνει και η έτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία, Sky Express, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα προσθέτει στο δίκτυό της 3 ευρωπαϊκούς προορισμούς όλο το χρόνο, (Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη και Βαρσοβία), φτάνοντας πλέον τους 11 διεθνείς προορισμούς.

Για πρώτη φορά αναβαθμίζει την καλοκαιρινή εποχική της βάση σε ετήσια και η Volotea, προσφέροντας έτσι υπηρεσίες όλο το χρόνο προς Μπορντό, Ηράκλειο, Λυών, Μασσαλία και Νάντη, επεκτείνοντας μάλιστα στη χειμερινή περίοδο τα δρομολόγια προς Σαντορίνη και Τουλούζη.

Αναβάθμιση σε πτήσεις που θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ανακοίνωσαν επίσης η easyJet (Νάπολη), η Eurowings (Στουτγάρδη) και η Jet2 (Μάντσεστερ).

Τέλος, η Play επεκτείνει και το χειμώνα τις υπηρεσίες προς το Keflavik, η Ryanair, επαναδραστηριοποιώντας τη βάση της στην Αθήνα κατά τη χειμερινή περίοδο, προσφέρει χειμερινές υπηρεσίες προς την Πάφο ενώ η Scoot επαναλαμβάνει τις χειμερινές της πτήσεις προς Βερολίνο μέσω Αθήνας, που εξυπηρετήθηκαν για τελευταία φορά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Δυναμικά κλείνει το 2023 - Θετικές οι ενδείξεις και για το 2024

Τουρισμός: Ελλάδα «κοιτάζουν» τα διεθνή ξενοδοχειακά brands

Τουρισμός /Ακίνητα: Πώς κινείται η αγορά εν όψει 28ης Οκτωβρίου, από 70% έως και 100% οι προ-κρατήσεις – Οι οικονομικές επιλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider