Στο πικ της φτάνει η σεζόν τον Δεκαπενταύγουστο - Τα διαφοροποιητικά στοιχεία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο πικ της φτάνει η σεζόν τον Δεκαπενταύγουστο - Τα διαφοροποιητικά στοιχεία
Στο απόγειο οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς. Ωστόσο, ο κλάδος δεν έχει επιτύχει το 100% της δυναμικής του για συγκεκριμένες τοποθεσίες. Συνεχίζονται οι προσφορές. Οι εκτιμήσεις και το στοίχημα του φθινοπώρου.

Σωρηδόν αποδρούν Έλληνες και ξένοι για τις αυγουστιάτικες διακοπές τους, με τις πληρότητες, ειδικά σε φετινούς δημοφιλείς προορισμούς, να φτάνουν στο απόγειό τους την τρέχουσα εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Παρά την μαζική έξοδο βέβαια, οι προσφορές σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, τόσο σε αεροπορικά όσο και σε καταλύματα, συνεχίζονται γεγονός που μαρτυρά ότι ο κλάδος δεν έχει επιτύχει το 100% της δυναμικής του, τουλάχιστον για συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Ενδεικτικό της αυξημένης κίνησης της περιόδου είναι ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις τον Αύγουστο αντιστοιχούν στο 18,9% του συνόλου του έτους. Σημειωτέον ότι αντίστοιχο ήταν και το ποσοστό του Ιουλίου, με τους δύο μήνες να συγκεντρώνουν σωρευτικά το 40% περίπου των θέσεων σε διεθνείς πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το 2023 προς τη χώρα μας.

Οι προαναφερθείσες προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 3,9% και 3,3% σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022, επισφραγίζοντας τις θετικές εκτιμήσεις για φέτος.

Κι αυτό όταν ήδη οι πτήσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 30,1% και 4,5% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι αλλά και άνοδο της τάξης του 7,9% και 16,9% σε σχέση με το 2019.

Απώλειες σε δημοφιλείς προορισμούς

Ικανοποιητικά είναι τα δεδομένα και από άποψη πληροτήτων, χωρίς ωστόσο οι προορισμοί να παρουσιάζουν ομοιόμορφη εικόνα. Για παράδειγμα προορισμοί όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη - έχουν χάσει έδαφος την ώρα που οι ξενοδόχοι της Κρήτης κάνουν λόγο για κενά δωμάτια ενώ άλλοι αναφέρουν ότι οι πιεσμένοι οικονομικά τουρίστες στρέφονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ή σε καταλύματα με χαμηλότερη τιμή.

Για παράδειγμα οι προκρατήσεις για αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με κόστος διανυκτέρευσης έως 100€, σε οδικούς και νησιωτικούς προορισμούς, έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

Την ίδια στιγμή εμφανής είναι φέτος και η προτίμηση των τουριστών σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, οι οποίοι, για το λόγο αυτό, προσφέρονται και σε οικονομικότερη τιμή. Να θυμίσουμε ότι βάσει των πρόσφατων στοιχείων που δημοσιοποίησε η Fraport, οι αφίξεις σε Μύκονο και Σαντορίνη τον Ιούλιο σημείωσαν πτώση της τάξης του 0,8% και 4% σε σχέση με πέρυσι.

Στους νέους προορισμούς που προτιμούν φέτος οι ταξιδιώτες περιλαμβάνονται η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Σύρος, η Τήνος και η Νάξος αλλά και κοντινά στην Αττική νησιά όπως η Αίγινα, η Κέα και οι Σπέτσες. Προορισμοί που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι προκατήσεις αγγίζουν το 99% για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

Το γεγονός οδηγεί παράγοντες του κλάδου να αποδίδουν τα κενά δωμάτια που εντοπίζει η ξενοδοχειακή αγορά στην περαιτέρω ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία αναλύσεων AirDNA, στη χώρα μας η αύξηση της ζήτησης των ακινήτων που ενοικιάζονται βραχυπρόθεσμα έχει πενταπλασιαστεί την ώρα που και η προσφορά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, η AirDNA καταγράφει 105.000 ακίνητα καταχωρημένα στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo, αριθμός αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2022, ο οποίος ωστόσο παραμένει 9,5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Συνεχίζονται οι προσφορές

Εξαιτίας των διαφοροποιημένων προτιμήσεων αλλά και του μικρού κενού που δεν καλύφθηκε παραμένουν ενεργές, ακόμα και εν μέσω υψηλής σεζόν, πολλαπλές προσφορές για αεροπορικά εισιτήρια αλλά και για καταλύματα.

Σε μια πρόχειρη αναζήτηση για παράδειγμα εντοπίζει κανείς αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή για την προτελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στην Κρήτη με τιμή 60 ευρώ. Για το ίδιο διάστημα πτήση με επιστροφή από Αθήνα για Μύκονο ξεκινά από 43 ευρώ, για Σαντορίνη από 48 ευρώ, και για Ηράκλειο Κρήτης από 133 ευρώ.

Προς νέο ρεκόρ βαδίζει ο τουρισμός

Οι προσφορές αναμένεται να καλύψουν τα κενά που εντοπίζονται και η χρονιά εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο σύνολό της άκρως ικανοποιητικά, ξεπερνώντας τα ρεκόρ του 2019, ακόμα και μετά το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας με θέμα τις «Τάσεις του Επιχειρείν: Τουρισμός (3ο τρίμηνο 2023)» επισημαίνεται ότι παρά τις πιέσεις του ανταγωνισμού και της κλιματικής αλλαγής ο τουρισμός οδεύει προς νέο ρεκόρ διατηρώντας τις πιθανότητες οι αφίξεις να κινηθούν κατά 5% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 και οι εισπράξεις να φτάσουν τα 21 δισ. ευρώ.

«Η δυναμική της άνοιξης, τα πρώτα θετικά σημάδια από τις καλοκαιρινές κρατήσεις και η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις κύριες αγορές μας έχουν θέσει τις βάσεις για επίτευξη νέου ρεκόρ αφίξεων το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό. Αν και οι ακραίες συνθήκες καύσωνα και οι εκτεταμένες πυρκαγιές δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας, η εξαιρετική εικόνα φιλοξενίας (με πρωταγωνιστές τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών) διαφύλαξαν τη φήμη της Ελλάδας και ταυτόχρονα διατηρούν ψηλά τη πιθανότητα οι φετινές αφίξεις να ξεπεράσουν τα υψηλά του 2019 (κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες). Δεδομένου αυτού και λαμβάνοντας υπόψιν την πληθωριστική πίεση (με την επίδραση των αυξημένων τιμών να αντισταθμίζει τον μικρό περιορισμό στη διάρκεια διαμονής), οι τουριστικές εισπράξεις το 2023 θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα €21 δισ» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάλυση της Εθνικής.

Στοίχημα που θα κριθεί και από την καλή πορεία του Φθινοπώρου και την επέκταση της σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Αυξάνει η πίεση από βασικούς ανταγωνιστές - Η σύγκριση του πρώτου εξαμήνου

Πάνω από 6 εκατ. επιβάτες στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Ιούλιο - Αστερίσκοι για Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη 

Τουρισμός: Η μέχρι τώρα πορεία, το πλήγμα των πυρκαγιών και οι προβλέψεις για τη συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider