Πάνω από 1 δισ. για τον τουρισμό υγείας – Κλινικές σε τουριστικά θέρετρα, ιατρική visa και DMOs στο σχεδιασμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 1 δισ. για τον τουρισμό υγείας – Κλινικές σε τουριστικά θέρετρα, ιατρική visa και DMOs στο σχεδιασμό
διαβατήριο
Για τον Τομέα του Τουρισμού Υγείας υπάρχουν πάνω από 1 δισ. ευρώ, που μπορούν να διατεθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0) και από το ΕΣΠΑ 2021-27.

Τη δυνατότητα να λειτουργούν πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας κλινικές, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες εντός μεγάλων τουριστικών θερέτρων, θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τον τουρισμό Υγείας, που δρομολογείται από τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Στο σχεδιασμό προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ιατρικής visa (medical visa) -μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών- και η παροχή κινήτρων για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη Domestic Management Organisations (DMOs), που θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Για τον Τομέα του Τουρισμού Υγείας υπάρχουν πάνω από 1 δισ. ευρώ, που μπορούν να διατεθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0) και από το ΕΣΠΑ 2021-27.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τις εργασίες του “1ου Διεθνούς Συνέδριου Τουρισμού Υγείας”, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη διαΝΕΟσις.

Το διεθνές αυτό συνέδριο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στην Ελλάδα, ως έναν ακόμα πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα καλύπτει τις ανάγκες της νέας μετά Covid εποχής και θα εδραιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, κάνοντας δυνατή τη μετάβαση από το σημερινό τουριστικό μοντέλο του «ήλιος & θάλασσα», σε έναν τουρισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες πολλών περισσότερων ανθρώπων, προσφέροντας εναλλακτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καιρών.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννης Τούντας, στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στην Ιπποκράτειο αντίληψη για την υγεία και την ευεξία και την ολιστική προσέγγιση της υγείας που έβρισκε την εφαρμογή της στα Ασκληπιεία και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εκ νέου, έναν κορυφαίο προορισμό στον τομέα του τουρισμού υγείας εφαρμόζοντας την Ιπποκράτειο αντίληψη στην ανάπτυξή του».

Το νομοσχέδιο

Κατά το χαιρετισμό του, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νομοσχέδιο που προετοιμάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, το οποίο θα προβλέπει τη δυνατότητα εντός μεγάλων τουριστικών θερέτρων, να λειτουργούν πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας κλινικές, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η αιμοκάθαρση κ.α. αλλά και υπηρεσίες ευεξίας. Θα προβλέπει επίσης έναν διαμεσολαβητή με τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, ώστε να δημιουργηθούν πακέτα, τα οποία με μία μικρή αύξηση του ασφαλίστρου, θα δίνουν τη δυνατότητα της πρόσβασης σε υπηρεσίες τουρισμού υγείας στην Ελλάδα. Τόνισε ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών για όλο τον χρόνο και θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα από τον τουρισμό. Δεσμεύτηκε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, ώστε το νομοσχέδιο να δημιουργήσει ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και συνεργασιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου για τον τουρισμό της Ελλάδας και παρουσίασε τους τρόπους ενσωμάτωσης της υγείας σε όλες τις πολιτικές της χώρας. Για τον Τομέα του Τουρισμού Υγείας υπάρχουν πάνω από 1 δισ. ευρώ που μπορούν να διατεθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Σχέδιο Ελλάδα 2.0) και από το ΕΣΠΑ 2021-27. Μέσα από το ΕΣΠΑ και για δράσεις εξωστρέφειας θα διατεθούν 750 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και ψηφιοποίηση υφιστάμενων δομών, μέσα από το καθεστώς 360 του Αναπτυξιακού Νόμου θα χρηματοδοτηθούν κέντρα αποθεραπείας, ενώ μέσα από το καθεστώς ενναλακτικών μορφών τουρισμού θα χρηματοδοτηθούν κέντρα ιαματικού τουρισμού και ιαματικής θεραπείας. Με το ποσό των 200 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθούν η δημιουργία 15 νέων και η αναβάθμιση 15 υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικών πηγών με παράλληλη ανάπτυξη και των γεωγραφικών περιοχών. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα τέτοιο ποσό διαθέσιμο για τον τομέα του Τουρισμού Υγείας», δήλωσε ο κ. Σκάλκος.

Υπηρεσίες παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Την αναγκαιότητα να διερευνηθούν οι ανάγκες σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναπτυχθούν οι ανάλογες υπηρεσίες υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καλύπτοντας τις διαστάσεις της υγείας και του τουρισμού, που συνθέτουν τον Ιατρικό Τουρισμό. Χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα των αιμοκαθαιρόμενων, αλλά και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τόνισε πόσο σημαντικό θα ήταν αν εντός ή και εγγύς μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων υπάρξουν οι πιστοποιημένες κλινικές που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των διαφορετικών προτεραιοτήτων που ανέδειξε η πανδημία, δεσμεύτηκε όμως στην επιτάχυνση των διαδικασιών μετεκλογικά.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε ότι ο Ιατρικός Τουρισμός δίνει στην Ελλάδα την ιδιαίτερη δυνατότητα να συνδυάσει το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει σε επαγγελματίες υγείας, με το υψηλό επίπεδο ξενοδοχειακών υποδομών και υπηρεσιών. Αναφέρθηκε στην αναγνώριση που έλαβε η χώρα ως τουριστικός προορισμός, κατά τη διάρκεια της πανδημίας για το επίπεδο των υπηρεσιών της, αλλά και στο ρεύμα που έχει δημιουργηθεί στη μετά covid εποχή. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και χαιρέτισε όλες τις πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Ιατρός και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, τόνισε την δυνατότητα καθιέρωσης της Ελλάδας ως σημείο συνάντησης της ευεξίας, της υγείας και της μακροβιότητας, μιας και πρώτη μέσω της Ιπποκράτειου αντίληψης εισήγαγε την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της ΕΛΙΤΟΥΡ με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και την Enterprise Greece, τα οποία έχουν ως στόχο τη δημιουργία ταξιδιωτικών πακέτων, γραφείων υποδοχής αλλά και δυνατότητες συνεργασιών με ξένους επενδυτές. Υπογράμμισε την πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία «ιατρικής visa», ενώ επικεντρώθηκε και στην ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη Domestic Management Organisations (DMOs), οι οποίοι θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Αναφερόμενη στον Ιαματικό - Θερμαλιστικό Τουρισμό στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, υπογράμμισε ότι η στρατηγική του Υπουργείου συνολικά για τον Τουρισμό είναι να συνδέσει αυθεντικές εμπειρίες με τοπικές κοινωνίες και προϊόντα, δημιουργώντας μια 12μηνη τουριστική ροή προς τη χώρα, κάνοντας αναφορά και στις δυνατότητες χρηματοδότησης των σχετικών δράσεων. 

Photo: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνει η πειρατεία στη συνδρομητική - Οι διαστάσεις του φαινομένου στην Ελλάδα

Η Virgin Galactic ξαναρχίζει τις πτήσεις διαστημικού τουρισμού μετά από διακοπή δύο ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider