Πρόσω ολοταχώς για πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού το 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσω ολοταχώς για πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού το 2023
Ισχυρή ανάκαμψη προβλέπει η νέα έκθεση World Travel Monitor της IPK International - Οι τάσεις του 2022 που αναμένεται να συνεχιστούν και την τρέχουσα χρονιά

Χρονιά επιστροφής στην προ πανδημική κανονικότητα αναμένεται να είναι το 2023 για τον τουρισμό τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας παρά τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο προσκήνιο. Το παραπάνω μαρτυρούν πλήθος ερευνών με πιο πρόσφατη την έρευνα του World Travel Monitor της IPK International, η οποία παρουσιάστηκε με την αφορμή της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης, ITB Berlin, που ανοίγει τις πύλες σε λίγες ημέρες στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτή, η θετική τάση που παρατηρήθηκε το 2022 καθώς και τα συστατικά που χαρακτήρισαν τον κλάδο την προηγούμενη χρονιά θα συνεχιστούν και την τρέχουσα χρονιά, δεδομένου ότι η επιθυμία των δυνάμει ταξιδιωτών για αποδράσεις παραμένει ισχυρή. Χάρη στην επιθυμία αυτή, η επιστροφή στα μεγέθη του 2019 θα έρθει για την πλειονότητα των αγορών προέλευσης και των ταξιδιωτικών προορισμών.

700 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό το 2022

Ήδη άλλωστε η μεγαλύτερη απόσταση έχει διανυθεί την προηγούμενη χρονιά, κατά την διάρκεια της οποίας, βάσει της έρευνας, καταγράφηκαν 700 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό, μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 90% σε ετήσια βάση. Μικρότερη ήταν η αύξηση των ταξιδίων στο εσωτερικό, τα οποία το 2022 έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 66% των προ πανδημίας επιπέδων.

Στην εν λόγω ανάκαμψη τα σκήπτρα φάνηκε να κρατά η Ευρώπη, όπου τα διεθνή ταξίδια κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 92% με το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική και στη Νότια Αμερική να διαμορφώνεται στο 87% και στο 70% αντίστοιχα.

Η αγορά της Ασίας θα κάνει φέτος την διαφορά

Η ισχυρή τάση επιστροφής στα προ πανδημικά επίπεδα αναμένεται να ενισχυθεί την τρέχουσα χρονιά κι από την αγορά της Ασίας και ειδικότερα της Κίνας που φέτος ανοίγει για πρώτη φορά μετά την πανδημία τα σύνορά της. Σημειωτέον ότι το 2022 η Ασιατική αγορά υστερούσε σημαντικά από τα επίπεδα του 2019 παρότι μάλιστα η αύξηση του 2022 έφτασε το 90% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Βαρύνουσας σημασίας στις συνολικές επιδόσεις θα είναι και η ανάκαμψη του επαγγελματικού και ειδικά του συνεδριακού τουρισμού. Να θυμίσουμε ότι το 2022 ο κυριότερος λόγος ταξιδιών ήταν οι διακοπές (70%) καταγράφοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση τα επαγγελματικά και ιδιωτικά ταξίδια. Ωστόσο η ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού καταγράφηκε έντονη πέρυσι, τάση που εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί φέτος.

Αστάθμητο παράγοντα ωστόσο θα αποτελέσει η μέση δαπάνη των τουριστών, η οποία τα δύο προηγούμενη χρόνια, κινήθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι τα προ πανδημικά χρόνια. Βάσει της έρευνας το 2022 η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό προσέγγισε το 2022 τα προπανδημικά επίπεδα - μειώθηκε δηλαδή σε σχέση με το 2021 - αλλά οι δαπάνες ανά ταξίδι και ανά άτομο αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 165 ευρώ κατά μέσο όρο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι προοπτικές καταγράφονται ιδιαίτερα θετικές και για την χώρα μας, δεδομένου ότι η σεζόν ξεκινά και φέτος έγκαιρα και οι προκρατήσεις κινούνται σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα αποτελέσματα των αεροπορικών αφίξεων τα οποία τους δύο πρώτους μήνες του έτους κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019 λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τους διεθνείς επιβάτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Αυξάνουν οι προσδοκίες για τα έσοδα του 2023 - Τι μαρτυρούν οι πρώτες ενδείξεις

Τουρισμός: Οι χώρες που έπιασαν τις επιδόσεις του 2019 - Οι προοπτικές και οι φόβοι για το 2023

Τουρισμός: Τα «κλειδιά» για την καλή πορεία της φετινής σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider