Τουρισμός: Αυξάνουν οι προσδοκίες για τα έσοδα του 2023 - Τι μαρτυρούν οι πρώτες ενδείξεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Αυξάνουν οι προσδοκίες για τα έσοδα του 2023 - Τι μαρτυρούν οι πρώτες ενδείξεις
Οι καλές επιδόσεις των δύο πρώτων μηνών - Αύξηση 25% στις προκρατήσεις - Που τοποθετούν τον πήχη των εσόδων φορείς του κλάδου

Την δυναμική πορεία που παρουσίασε, αρχής γενομένης της νέας χρονιάς, αναμένεται να συνεχίσει ο τουρισμός φέτος, με τις πρώτες ενδείξεις να αυξάνουν την αισιοδοξία αλλά και τις εκτιμήσεις για τα έσοδα.

Μετά τις καλές επιδόσεις του Ιανουαρίου, όπου οι αφίξεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019, αλλά και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου ορεινοί προορισμοί και αστικά κέντρα που «χτυπά» παραδοσιακά η καρδιά του Καρναβαλιού έφτασαν το 100% της φέρουσας ικανότητάς τους, οι προσδοκίες είναι υψηλές και για το Πάσχα.

Αύξηση 25% των προκρατήσεων

Ήδη σε πρόσφατες δηλώσεις του για την κίνηση του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι οι προκρατήσεις κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και για την εβδομάδα του Πάσχα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και παράγοντες της αγοράς, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η φετινή εορταστική περίοδος του Πάσχα, τόσο του Καθολικού όσο και του Ορθόδοξου, θα συμβάλλει ώστε να εκκινήσει νωρίς η σεζόν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι προκρατήσεις είναι αυξημένες κατά 25%, την ώρα που πλήθος ερευνών καταγράφει την πρόθεση Ευρωπαίων και Αμερικανών να ταξιδέψουν στον δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας.

Άνω του 2019 η επιβατική κίνηση

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία από τις πτήσεις, όπου ήδη από τις αρχές του χρόνου η αύξηση που παρατηρείται τροφοδοτείται από διεθνείς επισκέπτες. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση της τάξης του 3,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ και το πρώτο εικοσαήμερο του Φεβρουαρίου η επιβατική κίνηση κινείται κατά 5% υψηλότερα από τις επιδόσεις του αντίστοιχου μήνα του 2019. Και τους δύο μήνες δε, οι διεθνείς επισκέπτες είναι αισθητά περισσότεροι από τους εγχώριους. Βάσει των στοιχείων του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ για τον προγραμματισμό θέσεων σε διεθνείς πτήσεις μάλιστα, τόσο την τρέχουσα εβδομάδα όσο και την επόμενη (6-12 Μαρτίου) αναμένεται περαιτέρω αύξηση των θέσεων, της τάξης του 3,9% και 1,1% αντίστοιχα.

Εκτιμήσεις για έσοδα άνω των 20 δισ.

Οι προαναφερθείσες καλές επιδόσεις, ενισχύουν τις προσδοκίες και για τα έσοδα, παρά τις προκλήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στο διεθνές σκηνικό (πόλεμος και πληθωριστική κρίση), με φορείς του κλάδου να τοποθετούνται πλέον επίσημα τον πήχη των εσόδων πάνω από τα 20 δισ ευρώ. Ενδεικτικό είναι το πρόσφατο τουιτάρισμα του Ανδρέα Ανδρεάδη, επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ και CEO της Sani/Ikos Group. «Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας και με βάση μεγάλο δείγμα προκρατήσεων και προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων, εκτιμώ (πλην απροόπτου) τουριστικά έσοδα πάνω από 20 δισ. έναντι 18 δισ. το 2022» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης. Τόνισε μάλιστα ότι καθοριστικό ρόλο στο θετικό αυτό αποτέλεσμα θα παίξει η επαναφορά της ασιατικής αγοράς καθώς και αυτή της Ν. Αμερικής και της Αυστραλίας.

Τα νέα τουριστικά ρεκόρ που αναμένονται φέτος, θα μπορούσαν να δράσουν καταλυτικά και στο ΑΕΠ, λειτουργώντας το ίδιο ή και περισσότερο ευνοϊκά από την βουτιά του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Σεπτεμβριου του 2021. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο έχει χτιστεί ο Προϋπολογισμός, προβλέπει εισπράξεις αντίστοιχες του 2022, δηλαδή κοντά στα 18 δισ ευρώ του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ανοδικά ο Ιανουάριος και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις - Μεγάλες προσδοκίες για την συνέχεια

Τουρισμός: Οι χώρες που έπιασαν τις επιδόσεις του 2019 - Οι προοπτικές και οι φόβοι για το 2023

Τουρισμός: Τα «κλειδιά» για την καλή πορεία της φετινής σεζόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider